Zemana bi razglasili za nesposobnega opravljati dolžnosti predsedovanja

Zdravniško poročilo pravi, da predsednik Češke Miloš Zeman ni sposoben opravljati svojih dolžnosti zaradi zdravstvenega stanja.
Fotografija: Čeprav se je zaradi hospitalizacije Miloša Zemana tik po čeških volitvah nekoliko zapletlo, saj bi moral predsednik formalno nekomu poveriti mandat za sestavo nove vlade, pa to pravzaprav ne vpliva na koalicijska pogajanja. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Čeprav se je zaradi hospitalizacije Miloša Zemana tik po čeških volitvah nekoliko zapletlo, saj bi moral predsednik formalno nekomu poveriti mandat za sestavo nove vlade, pa to pravzaprav ne vpliva na koalicijska pogajanja. FOTO: David W Cerny/Reuters

Odbor češkega senata za ustavna vprašanja je danes podprl uvedbo postopka po 66. členu češke ustave, da bi se predsednika republike Miloša Zemana zaradi njegovega zdravstvenega stanja razglasilo za nesposobnega opravljati dolžnosti in pooblastila predalo predsedniku vlade in parlamenta. Pogoji za to so po ocenah članov senatnega odbora izpolnjeni.

image_alt
Glavni odločevalec v bolnišnici

»Zdravstveno stanje predsedniku države ne dovoljuje, da bi lahko opravljal svojo funkcijo, in tudi napovedi so take, da se v nekaj tednih ne bo mogel vrniti k izvajanju svojih nalog,« je po seji odbora dejal senator Zdenek Hraba.

Predsednik ni sposoben opravljati dolžnosti

Svojo odločitev so člani odbora oprli na zdravniško poročilo, ki ga je v ponedeljek objavil predsednik češkega senata Miloš Vystrcil in ki pravi, da predsednik ni sposoben opravljati svojih dolžnosti zaradi svojega zdravstvenega stanja, dolgoročne napovedi pa da so popolnoma nejasne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za uvedbo postopka po 66. členu češke ustave za prenos predsedniških pooblastil morata glasovati oba domova parlamenta, torej tako senat kot poslanska zbornica. Senat naj bi svoje glasovanje opravil 5. novembra, poslanska zbornica pa po ustanovni seji, ki je sklicana za 8. november, navaja APA.

V obeh domovih parlamenta imajo zdaj večino opozicijske stranke, ki so do Zemana kritične in bodo verjetno podprle odvzem predsedniških pooblastil.

Miloš Zeman na praškem gradu na komemoraciji žrtev epidemije maja letos. FOTO: David W Cerny/Reuters
Miloš Zeman na praškem gradu na komemoraciji žrtev epidemije maja letos. FOTO: David W Cerny/Reuters

Hospitalizacija na vpliva na koalicijska pogajanja

Čeprav se je zaradi hospitalizacije Zemana tik po volitvah nekoliko zapletlo, saj bi moral predsednik formalno nekomu poveriti mandat za sestavo nove vlade, pa to pravzaprav ne vpliva na koalicijska pogajanja, še poroča APA. Dve liberalno-konservativni zavezništvi se že pogajata o koaliciji, saj za to ne potrebujeta uradnega dovoljenja predsednika. V novem sklicu spodnjega doma parlamenta bi imeli 108 od skupno 200 poslanskih sedežev.

Vloga predsednika države bo pomembna postala šele, ko bo dosedanja vlada pod vodstvom Andreja Babiša po ustanovni seji parlamenta odstopila. Predsednik republike bi moral ta odstop sprejeti, nato pa tudi zapriseči novega premiera in ministre. Če bodo Zemanu odvzeli predsedniška pooblastila, bo to lahko naredil predsednik novega sklica poslanske zbornice.

Tudi Babiš se je medtem sprijaznil z volilnim rezultatom in napovedal, da bo njegova stranka ANO odšla v opozicijo. Pri prenosu oblasti pa ne bo povzročal nobenih težav, je obljubil.

Preberite še:

Komentarji: