Monsun v Burmi: razseljenih 120.000 ljudi

Še vedno iščejo tudi preživele po nesreči v Laosu.
Fotografija: Obilno deževje v Burmi se danes nadaljuje. FOTO: Sau Kjau San Oo/AFP
Odpri galerijo
Obilno deževje v Burmi se danes nadaljuje. FOTO: Sau Kjau San Oo/AFP

Zaradi poplav, ki jih v Burmi povzroča monsunsko deževje, je moralo svoj dom zapustiti približno 120.000 ljudi. Nalivi so bili usodni za 11 ljudi.

Hudo monsunsko deževje je Burmo zajelo minuli teden. Na jugu, vzhodu v notranjosti države je dež uničeval avtoceste in mostove, poplavljena so celotna območja, poroča tiskovna agencija Reuters. Medtem ko je na prizadetih območjih vzpostavljenih malo manj kot 300 centrov za evakuirane osebe, oblasti hitijo z vzpostavljanjem novih, saj se obilno deževje danes nadaljuje. »Število smrtnih žrtev se utegne povečati, še vedno zbiramo informacije,« je po navedbah tiskovne agencije AFP povedal minister za socialno varnost Pju Lei Lei Tuna. »Na nekaterih območjih se voda spušča, a ne vemo, kako dolgo bo trajala katastrofa,« je dodal.

Poplavljeno mesto Hpa An FOTO: Sau Kjau San Oo/AFP
Poplavljeno mesto Hpa An FOTO: Sau Kjau San Oo/AFP

 

Poplavne vode z domov pregnale tudi ljudi v Laosu in Kambodži


Obilno deževje povzroča težave tudi v drugih državah regije. Po tem, ko je v Laosu pred dobrim tednom popustil jez hidroelektrarne v gradnji, so vode poplavile celotne vasi. Iskanje preživelih še vedno poteka, v reševalnih akcijah sodelujejo tudi prostovoljci, ki so pomagali pri reševanju tajskih dečkov. Po podatkih laoških oblasti so poplavne vode zahtevale 11 življenj, kar je manj od 27 žrtev, o katerih so poročali v začetku minulega tedna.

Komentarji: