Moskva in Kijev: Raven sevanja v jedrski elektrarni ni povišana

Po četrtkovi izključitvi nuklearke iz ukrajinskega električnega omrežja je bilo ponovno vzpostavljeno napajanje dveh reaktorjev.
Fotografija: Dim v neposredni bližini nuklearke v Zaporožju, ki ga je posnel satelit Sentinel-2 evropskega programa Copernicus. FOTO: EU prek Reuters 
Odpri galerijo
Dim v neposredni bližini nuklearke v Zaporožju, ki ga je posnel satelit Sentinel-2 evropskega programa Copernicus. FOTO: EU prek Reuters 

Raven radioaktivnega sevanja tudi po zadnjem obstreljevanju v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju ostaja normalna, so sporočile oblasti tako v Kijevu kot v Moskvi. Po navedbah Moskve je bila sicer nuklearka v zadnjem dnevu tarča še dveh artilerijskih napadov, medtem ko naj bi ruska vojska napadla ukrajinske zračne sile v Zaporožju.

Razmere glede uhajanja radioaktivnih snovi zaenkrat ostajajo normalne, sta sporočila tako rusko obrambno ministrstvo kot ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom, ki je naznanil, da je bilo napajanje dveh reaktorjev ponovno vzpostavljeno, potem ko je bila jedrska elektrarna v četrtek prvič v njeni 40-letni zgodovini izključena iz ukrajinskega električnega omrežja.

FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Po navedbah ruskih oblasti sta bila sicer v zadnjem dnevu izvedena še dva artilerijska napada na nuklearko. En izstrelek naj bi padel v bližino reaktorja šest, drugi pa na črpališče, ki zagotavlja hlajenje.

Rusija je jedrsko elektrarno zasedla že kmalu po začetku invazije februarja, vendar se je strah pred jedrsko katastrofo povečal, potem ko so se v začetku tega meseca okoli elektrarne ponovno začeli spopadi. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke.

Ruska vojska je medtem danes potrdila napad na mesto Zaporožje z uporabo zelo natančnega orožja. Zadeta naj bi bila hala, v kateri so popravljali helikopterje ukrajinskih zračnih sil.

Preberite še:

Komentarji: