Hrvati s polic umikajo Coca Colo, v Sloveniji razloga za skrb za zdaj ni

Na Hrvaškem so obravnavali več zastrupitev ob uživanju gaziranih pijač. Kakšne so aktivnosti v Sloveniji?
Fotografija: Današnje praznjenje izdelkov Coca Cole v veleblagovnici v Zagrebu. Hrvaški državni inšpektorat je po prijavah domnevnih zastrupitev odredil umik teh izdelkov. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Odpri galerijo
Današnje praznjenje izdelkov Coca Cole v veleblagovnici v Zagrebu. Hrvaški državni inšpektorat je po prijavah domnevnih zastrupitev odredil umik teh izdelkov. FOTO: Denis Lovrovic/AFP

Na Hrvaškem so v zadnjih dneh obravnavali skupaj več zastrupitev ob uživanju gaziranih pijač, med drugim na Reki in v Zagrebu. Prvi pacient, ki je utrpel poškodbe zgornjega dela požiralnika, je bil medtem že izpuščen iz bolnišnice, tudi pri drugem pacientu so potrdili blažje simptome.

Oba sta, kot je po poročanju Jutarnjega lista dejala zdravnica, čutila pekočino in bolečino v ustih ter oteženo požiranje. Okrevanje ne bo dolgotrajno, v nekaj dneh bi lahko iz uživanja kašaste hrane že prešla na normalno hrano.

Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk. FOTO: Zajem slike
Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk. FOTO: Zajem slike
Zaradi navedenega s polic množično umikajo proizvode skupine Coca Cola, kamor naj bi sodili sporni izdelki. O trenutnem stanju in aktivnostih inšpekcije v Sloveniji glede zastrupitve s pijačo na Hrvaškem je popoldne spregovorila vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk. Povedala je, da v Sloveniji tovrstnega primera še niso zabeležili in da razloga za skrb zaenkrat ni, saj bi se, če bi kdo izmed kupcev sporno pijačo zaužil, danes o tem že pogovarjali. Tudi v evropskem sistemu umika teh pijač ni zabeleženih. O tem, da so se Hrvati odločili za umik, so bili sicer obveščeni prek medijev.

»Na podlagi teh informacij smo nemudoma kontaktirali Nacionalni inštitut za javno zdravje in center za zastrupitve, ki deluje v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Oboji so nam potrdili, da v Sloveniji do torka ni zabeleženega nobenega podobnega primera,« je dejala.

Današnji posnetek s sedeža podjetja Coca Cola Hrvatska v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Današnji posnetek s sedeža podjetja Coca Cola Hrvatska v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP

Umik ene serije Coca Cole in dveh Römerquelle

Hrvaške kolege so prosili za konkretne podatke o obeh vrstah pijač, namreč o 500-mililitrski Coca Coli original taste (proizvedeno 11. oktobra letos) in 330-mililitrski Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate (proizvedeni 27. maja in 22. junija letos). Podatka o tem, kje so polnili prvo, nimajo, drugo so polnili v Avstriji. Hrvati so obe pijači že umaknili iz trgovin, za vračilo zalog se odločajo tudi gostinci. Analiza še poteka, tako da še ni znano, kaj je sporna sestavina, odgovorna za zastrupitve. Rezultate pričakujejo v prihodnjih dneh. Jutarnji list, denimo, neuradno že poroča, da v pijači z Reke niso odkrili nič spornega.

Ker je podjetje Coca Cola Hrvatska tudi distributer te pijače na slovenskem trgu, so dogovorjeni, da jim v najkrajšem možnem času pošljejo podatek, ali se primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, nahajajo tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji, je še povedala Škrkova.

Strokovnjaki sicer pojasnjujejo, da se takšne poškodbe načeloma pojavijo ob zaužitvi čistilnih sredstev, ki jih lahko ljudje zaužijejo hote ali nehote. Konkretnega odgovora na vprašanje, za kaj natančno gre v teh primerih, še nimajo.

Šlo naj bi za proizvode, ki sodijo pod okrilje Coca Cole, zato pričakujejo predvsem rezultate njihovega nadzora kakovosti, ki bi moral pokazati na vsebnost snovi, ki bi lahko bile škodljive za zdravje. Vsa velika podjetja imajo dobro razvit sistem HACCP za nadzor proizvodnje in vseh vhodnih surovin, so potrdili. 

Komentarji: