(Ne)plačljive plastične vrečke razjezile Avstralce

Središče spora so brezplačne plastične vrečke za ponovno uporabo, ki jih razdeljuje avstralski supermarket Coles.
Fotografija: Coles bo plastične vrečke za večkratno uporabo (na fotografiji) podarjal strankam do konca avgusta. FOTO: David Gray/Reuters
Odpri galerijo
Coles bo plastične vrečke za večkratno uporabo (na fotografiji) podarjal strankam do konca avgusta. FOTO: David Gray/Reuters

Canberra – Ker je sredina odločitev avstralskega supermarketa Coles, da strankam še naprej brezplačno ponuja plastične vrečke za večkratno uporabo, razburila avstralsko javnost, je uprava supermarketa danes sporočila, da bodo brezplačne plastične vrečke na voljo samo še do 29. avgusta.

Plastične vrečke za enkratno uporabo so prepovedane v večini avstralskih zveznih držav, zaradi česar sta največja avstralska supermarketa, Coles in Woolworths, z začetkom julija tovrstne vrečke prenehala razdeljevati brezplačno, navajajo tuji mediji. Namesto vrečk za enkratno uporabo sta strankam ponudila debelejše vrečke za večkratno uporabo. Medtem ko so kupci Woolworthsa zanje morali plačati, so jih pri Colesu ponujali brezplačno do konca meseca julija.
 

Razočaranje: Coles z ukrepi zmanjševanja plastike ne misli resno


Ker je plačevanje vrečk s 1. avgustom – cena vrečke bi bila 15 centov avstralskega dolarja oziroma manj kot 10 centov evra  –  vznejevoljilo nekatere stranke, so pri Colesu včeraj sprejeli odločitev, da bodo plastične vrečke za večkratno uporabo v času »prehodnega obdobja« še naprej razdeljevali brezplačno. Poteza je sprožila val obtožb – supermarketu Coles mnogi očitajo, da ni zavezan zmanjševanju porabe plastike.



Da »gre za prevaro milijonov strank, ki želijo, da supermarket ukrene pravo stvar«, je po navedbah tiskovne agencije AP izjavila Zoe Deans iz organizacije Greenpeace, očitkov polna so tudi družbena omrežja. Ker je podaljšanje »prehodnega obdobja« sprožilo tako veliko hude krve, so iz Colesa danes sporočili, da bodo brezplačne plastično vrečke za večkratno uporabo na voljo do 29. avgusta.

Komentarji: