Nekaznovanje storilcev je še vedno norma

Nemška diplomacija s pomočjo zvezdnikov in nobelovcev opozarja na spregledane žrtve.
Fotografija: Odvetnica in aktivistka za človekove pravice Amal Clooney z Nobelovo nagrajenko Nadio Murad med zasedanjem varnostnega sveta OZN FOTO: AFP
Odpri galerijo
Odvetnica in aktivistka za človekove pravice Amal Clooney z Nobelovo nagrajenko Nadio Murad med zasedanjem varnostnega sveta OZN FOTO: AFP

Berlin – Hollywoodska zvezdnica­ Angelina Jolie morda­ ni največja igralka na svetu in njeno zasebno življenje s šestimi otroki sredi ločitve od zvezdnika Brada Pitta ni med najbolj urejenimi, vendar aktivistka za ženske pravice in posebna odposlanka visokega komisariata za begunce vsekakor pomaga pritegovati pozornost na nemško pobudo za preprečevanje spolnega nasilja v konfliktih.

Zunanjega ministra Heika Maasa v vlogi predsedujočega varnostnega sveta OZN so podprli tudi Nobelova nagrajenca Nadia Murad in Denis Mukwege, aktivistka in odvetnica Amal Clooney in drugi.

Heiko Maas FOTO: Drew Angerer/AFP
Heiko Maas FOTO: Drew Angerer/AFP
Spolno nasilje že dolgo velja za vojaško orožje. Kako zverinski so lahko napadalci, so pokazale tudi vojne v naši soseščini. V nekdanji Jugoslaviji, Kambodži in Ruandi je roka pravice dosegla vsaj nekaj odgovornih za genocid in etnično čiščenje. Nemški vodja ­diplomacije Heiko Maas v vlogi predsedujočega varnostnega sveta OZN z Angelino Jolie meni, da so desetletja postopnega napredka pri širjenju človekovih pravic in mednarodnega prava ogrožena. V mnenjskem članku za Washington Post sta nemški zunanji minister in hollywoodska zvezdnica zapisala, da sta kaznovanje krivcev in pomoč preživelim predpogoja za mir in preprečevanje oboroženih konfliktov.
 

Poziv k ukrepanju


Žal marsikje to ni mogoče. V Siriji ali Burmi arhitektov takšnih vojnih zločinov ne kličejo na odgovornost. Čeprav mednarodna skupnost spoznava, da spolnih zločinov ni mogoče vključiti v amnestije, je nekaznovanje storilcev še vedno nekaj običajnega. Maas in Angelina Jolie sta navedla preiskavo nemškega tožilstva o vojnih zločinih in zločinih proti človeštvu v tako imenovani Islamski državi v Iraku in Siriji, ki je omogočila prvo tiralico za mučiteljem jazidske ženske ter takšna dejanja označila za vojni zločin.

Nadia Murad se je v newyorški Palači narodov predstavila kot ena od najbolj znanih žrtev. Nekdanji spolni sužnji pripadnikov Islamske države je uspelo pobegniti in je lani za opozarjanje na usode tisočev sotrpink prejela Nobelovo nagrado za mir. Nič manj pretresljivo ni bilo pričevanje njenega zdravniškega sonagrajenca Denisa Mukwegeja, ki je navedel primere treh generacij posiljenih žensk v svoji kliniki v Kongu: matere, hčere in vnukinje dojenčice. Posebna odposlanka generalnega sekretarja OZN za ta vprašanja Pramila Patten je dodala grozljive dileme posiljenih žensk, ki morajo svoje iz takšnih zločinov rojene otroke pustiti za seboj, če se hočejo vrniti domov. Veliko si jih nikoli ne opomore od tako krutih preizkušenj.

Mednarodna skupnost mora kaznovati spolno nasilje v konfliktih, je zahteval Maas ter opozoril na nujnost večjega spoštovanja obstoječih resolucij varnostnega sveta OZN. Nemčija je predlagala tudi novo, ki bi se osredotočila na večjo pomoč preživelim ter kaznovanje njihovih mučiteljev.
 

Münchenski proces orje ledino


»To je vaš nürnberški trenutek, vaša priložnost, da stopite na pravo stran zgodovine,« je varnostni svet OZN nagovorila libanonsko-britanska odvetnica Amal Clooney, še ena, ki s slavo po poroki s hollywoodskim zvezdnikom pomaga trpinčenim ženskam.

»Žrtve tega ne morejo!« je opozorila Amal Clooney, ki v Münchnu zastopa mater jazidske žrtve spolnega in drugega nasilja v Islamski državi. Krvnik Taha A. je deklico pustil umreti na vročem soncu, njegova nemška »islamska nevesta« Jennifer W., ki je od vrnitve v domovino na zatožni klopi, pa umirajoči ni pomagala. Toda pred včerajšnjim glasovanjem še ni bilo jasno, ali bo resolucija, ki jo je v varnostnem svetu OZN predlagala Nemčija, sprejeta. Po poročilih iz Washingtona so ZDA zaradi omembe spolnega in reproduktivnega zdravja v tem dokumentu razmišljale o uporabi veta.

Komentarji: