Nepriljubljena ministrica na tleh

Tereso Cheng je v Londonu pričakalo več kot deset zamaskiranih protestnikov. Carrie Lam je ogorčena zaradi »barbarskega napada«.
Fotografija: NajdaljiLetalskiPoleti
Odpri galerijo
NajdaljiLetalskiPoleti

Sinoči se je prvič zgodilo, da je posledice protestov, ki trajajo že šest mesecev, začutil (čeprav najbrž samo posredno) tudi kateri od članov kabineta hongkonške voditeljice Carrie Lam. Izredno nepriljubljeno hongkonško pravosodno ministrico Tereso Cheng je v Londonu, kjer se je odpravljala na dogodek, na katerem naj bi imela govor, pričakalo več kot deset zamaskiranih protestnikov.

Srečanje ministrice Terese Cheng s protestniki v Londonu se je končalo s padcem, a domnevno brez poškodb. FOTO: Chloe Leung Chloe Leung/Reuters
Srečanje ministrice Terese Cheng s protestniki v Londonu se je končalo s padcem, a domnevno brez poškodb. FOTO: Chloe Leung Chloe Leung/Reuters


Vanjo so uperili baterijske svetilke, jo zmerjali, da je morilka, ter vzklikali slogane hongkonških protestov. Političarka je nato padla na tla, iz posnetkov pa ni razvidno, ali so jo protestniki porinili. Kmalu zatem je vstala, pospremili so jo stran. Čeprav poškodb ni bilo videti, je po dogodku završalo. Carrie Lam je obsodila »barbarski napad« v Londonu, zatrdila je celo, da je ministrica med dogodkom utrpela »resne telesne poškodbe«. Britansko policijo je pozvala k preiskavi dogodka, podobno kot Kitajska, ki je ravno tako obsodila incident v Londonu in obtožila Veliko Britanijo, da podžiga nemire.
 

Protesti se zaostrujejo


Teresa Cheng (61) je na obisku v Londonu, mestu, kjer je tudi študirala, da bi promovirala Hongkong kot gospodarsko središče. Ker vodi kabinet, ki kazensko preganja protestnike (do zdaj so jih prijeli že več kot 4000), je v domovini zelo nepriljubljena. Poleg tega se menda prav ona zavzema za zakon o izročitvah obsojencev celinski Kitajski, ki je sprožil proteste. Hongkonška oblast ga je nato umaknila.

Protestniki v Hongkongu že več dni ovirajo pomet z barikadami in shodi. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Protestniki v Hongkongu že več dni ovirajo pomet z barikadami in shodi. FOTO: Adnan Abidi/Reuters


Medtem se protesti zaostrujejo. Samo v zadnjem tednu sta umrli dve osebi, protestniki že več dni ovirajo pomet z barikadami in shodi. Ta teden so namreč začeli izvajati novo strategijo, s katero želijo z blokadami na delovne dneve zaustaviti življenje v mestu in tako okrepiti pritisk na vlado ter policijo.

Komentarji: