Novi afganistanski zunanji minister želi nagovoriti GS ZN

Za to je zaprosil tudi veleposlanik odstavljene afganistanske vlade. O tem, kdo bo nastopil, bo odločal pristojni odbor.
Fotografija: O tem, kdo bo nastopil, bo odločal pristojni odbor, a ni jasno, ali se bo sestal pred koncem razprave. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
O tem, kdo bo nastopil, bo odločal pristojni odbor, a ni jasno, ali se bo sestal pred koncem razprave. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

Novi afganistanski zunanji minister iz vrst talibov je zaprosil za nagovor svetovnih voditeljev na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov, so v torek sporočili ZN. Za to je zaprosil tudi veleposlanik odstavljene afganistanske vlade. O tem, kdo bo nastopil, bo odločal pristojni odbor, a ni jasno, ali se bo sestal pred koncem razprave.

Novi afganistanski zunanji minister Amir Kan Mutaki je generalnemu sekretarju Antoniu Guterresu poslal pismo, v katerem je »zahteval sodelovanje« na splošni razpravi voditeljev ob začetku 76. zasedanja generalne skupščine ZN, je sporočil Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Globalna vojska BTS v Združenih narodih


Iz pisma z datumom 20. september, tj. dan pred začetkom splošne razprave, ni razvidno, ali želi Mutaki priti v New York ali so želeli talibi poslati vnaprej posneti govor, kot je zaradi pandemije covida-19 storilo več deset voditeljev.

Mutaki je v pismu Guterresu dodal, da dosedanji afganistanski veleposlanik pri ZN Gulam Isakzaj, ki ga je imenovala vlada predsednika Ašrafa Ganija, nič več ne predstavlja države pri ZN. Za novega veleposlanika pri Združenih narodih so imenovali tiskovnega predstavnika talibov Suhaila Šahina, je zapisal.

Mutaki je v pismu Guterresu dodal, da dosedanji afganistanski veleposlanik pri ZN Gulam Isakzaj, ki ga je imenovala vlada predsednika Ašrafa Ganija, nič več ne predstavlja države pri ZN. FOTO: Eduardo Munoz Alvarez/AFP
Mutaki je v pismu Guterresu dodal, da dosedanji afganistanski veleposlanik pri ZN Gulam Isakzaj, ki ga je imenovala vlada predsednika Ašrafa Ganija, nič več ne predstavlja države pri ZN. FOTO: Eduardo Munoz Alvarez/AFP


Pojasnil je še, da je bil nekdanji predsednik Gani odstavljen 15. avgusta, ker je, potem ko so oblast prevzeli talibi, zbežal iz države. »Države po svetu ga ne priznavajo več za predsednika,« piše v pismu, navajajo v ZN.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja je povedal še, da je Guterres 15. septembra prejel tudi pismo dosedanjega veleposlanika, ki je vsebovalo sestavo afganistanske delegacije za zasedanje GS ZN.

Sekretariat ZN je po posvetu z uradom predsednika generalne skupščine pismi poslal pristojnemu odboru, ki ga sestavljajo Rusija, Kitajska, ZDA, Švedska, Južna Afrika, Sierra Leone, Čile, Butan in Bahami. Vendar pa je po poročanju AFP vprašanje, ali se bo odbor sestal pred ponedeljkom, ko je predviden konec splošne razprave svetovnih voditeljev.

Odbor je sicer v preteklosti odločanje že prepustil glasovanju v generalni skupščini, je povedal diplomatski vir. Doslej sicer talibske vlade ni priznala še nobena vlada. Zahtevajo, da najprej izpolnijo zaveze na področju človekovih pravic.

Preberite še:

Komentarji: