Obtožbe o psihičnih in telesnih zlorabah v Dunajski državni operi

Nad učenci naj bi se z uporabo »sadističnih metod« izživljala predvsem učiteljica ruskih korenin.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Učenci baletne akademije, ki deluje pod okriljem Dunajske državne opere, naj bi bili deležni resnih psihičnih in telesnih zlorab, prišlo naj bi tudi do spolnega napada, navajajo tuji mediji. V inštituciji poteka preiskava, direktor Dominique Meyer pa je za televizijo ORF dejal, da želi pojasnila o vsem, kar naj bi se dogajalo na akademiji.

Novica je prišla v javnost potem, ko je avstrijski tednik Falter na podlagi informacij iz podrobne preiskave organov pregona, zadolženih za zaščito otrok, objavil, da so na baletni akademiji Dunajske državne opere za poučevanje uporabljali metode iz 19. stoletja. Učenci so bili tepeni, opraskani do krvi, vlečeni za lase in ponižani do te mere, da jih je kar nekaj zbolelo za anoreksijo. Prav tako naj ne bi nihče bdel nad njihovo prehrano in psihološko dobrobitjo, čeprav na spletni strani akademije piše, da bodo za učence dobro poskrbeli.

V podporo navedbam so v časniku objavili fotografijo okrvavljenega stopala enega od učencev po celodnevnem treningu, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Nad učenci naj bi se z uporabo »sadističnih metod« izživljala predvsem učiteljica ruskih korenin, katere ime ni znano. Po besedah nekdanje prima balerine Gabriele Haslinger naj bi učiteljica na akademijo prinesla »sovjetski način vadbe in caristične učne metode«.


Direktor zahteval podrobna poročila


Prestižna dunajska baletna akademija je bila ustanovljena leta 1771, trenutno jo obiskuje 110 učencev, starih od 10 do 18 let, ki prihajajo z vsega sveta. Po šolanju učenci akademije plešejo za priznane svetovne baletne hiše, kot so Londonski kraljevi balet, Balet Mariinski iz Sankt Peterburga ter newyorško Ameriško baletno gledališče.

Direktor Dunajske državne opere Meyer je že zahteval podrobna poročila o dogajanju na akademiji. Dodal je, da so učiteljico, na katero leti večina obtožb, o neprimernosti njenih pristopov poučevanja ustno opozorili že pred dvema letoma. »Nekaj mesecev je bilo bolje, nato pa se je vrnila k starim pristopom,« se je spominjal in obžaloval, da je niso prej odpustili. Delovno razmerje z njo so nato prekinili januarja letos.

Eden od učencev pa je po pisanju AFP drugega učitelja na akademiji obtožil spolnega napada. Slednjega so suspendirali do zaključka preiskave.

Situacija lahko zamaje stolček direktorju Dunajske državne opere, ki mu sicer mandat po desetletju na čelu te institucije poteče prihodnje leto. Je pa po pisanju AFP prav Meyer eden od kandidatov za mesto novega direktorja pariške operne hiše.

Komentarji: