Odnosi med državama ostajajo hladni

Nihče v Nemčiji ne verjame, da bodo današnji pogovori ogreli odnose med državama.
Fotografija: FOTO: Odd Andersen/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Odd Andersen/AFP

Frankfurt – Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je danes na obisku v Berlinu. Ključni temi pogovorov sta iranska kriza in trgovinska vojna s Kitajsko. Čeprav so sogovorniki, Pompeo na eni strani in nemška kancerka Angela Merkel ter zunanji minister Heiko Maas na drugi strani, poudarjali skupne cilje držav, so jih antagonizmi zasenčili še pred začetkom pogovorov.

Pompeo je tik pred poletom v Berlin dejal, da je Iran napadel naftne tankerje v Zalivu, da bi zvišal cene nafte, kanclerka Merklova pa je v včerajšnjem govoru na univerzi Harvard, ne da bi sploh omenila ime, Donalda Trumpa močno kritizirala. Oba nastopa jasno pričata o tem, kako daleč vsaksebi sta nemška in ameriška politika, ko gre za mednarodno skupnost. Pa čeprav je kanclerka Merklova danes pred sestankom s Pompeom poudarila, da bodo pogovori potekali v duhu partnerstva.

Že zjutraj se je Pompeo srečal z Maasom. Govorila sta o iranski krizi, razmerah v Ukrajini, odnosih z Rusijo, o Kitajski, Venezueli ... »Ni skrivnost, da imamo različne poglede na iransko krizo. Za nas je ključno, da Iran še naprej spoštuje zaveze iz jedrskega sporazuma. Cilj obeh držav ostaja enak, preprečiti Iranu, da bi prišel do jedrskega orožja,« je po sestanku s Pompeom dejal Maas.

FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters


Pompeo se je dotaknil gospodarskih sankcij proti Iranu in poudaril, da neka vmesna pot ne obstaja in da bodo v ZDA naredili vse, da bodo države sankcije proti Iranu spoštovale. Spomnimo, da so Evropejci, da bi se izognili ameriškim sankcijam, ustanovili posebno podjetje Instex. Minister Maas je poudaril, da prek podjetja potekajo posli z zdravili in drugimi osnovnimi življenjskimi potrebščinami, ki jih sankcije ne zadevajo.

Nemčija in ZDA imata različne poglede tudi, ko gre za odnose s Kitajsko. Čeprav je Maas poudaril, da mora Kitajska spoštovati mednarodna pravila in zagotavljati recipročnost pri poslovanju podjetij, Nemčija ne podpira trgovinske vojne, saj ta močno škoduje njenemu gospodarstvu. Pompeo je na drugi strani Evropejcem danes posredno zagrozil s povračilnimi ukrepi, če bodo kitajskemu Huaweiu dovolili izgradnjo novih, 5G-omrežij. Če ZDA ne bodo imele zaupanja v nemško telekomunikacijsko omrežje, morebiti ne bodo več delili podatkov o ljudeh in nacionalni varnosti, je dejal Pompeo.

FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters


Pompeo bi se moral v Berlinu oglasiti že pred tremi tedni, a je takrat obisk tik pred zdajci odpovedal in odpotoval v Irak. Po uradnih pojasnilih zaradi zaostrovanja odnosov z Iranom. A v Nemčiji so odpoved obiska sprejeli izjemno negativno in kot dokaz, da so odnosi med državama na izjemno nizki točki in da Nemčija v ZDA nima nikakršnega diplomatskega vpliva več. Pompeo se je zahvalil za razumevanje za preloženi sestanek in poudaril, da se je zelo potrudil, da bi ga čim prej nadomestil. Hkrati je Nemcem pihnil na dušo z omembo padca berlinskega zidu in omembo zgodovinsko pomembnih odnosov med državama.

Odnosi med ZDA in Nemčijo so vse od začetka predsedovanja Donalda Trumpa močno načeti. Že ob prevzemu oblasti so mnogi napovedovali, da se bodo odnosi med državama poslabšali, in to se je tudi uresničilo. Trump Evropi grozi z uvedbo carin na izvoz v ZDA, od evropskih partnerjev, še posebej Nemčije, zahteva zvišanje izdatkov za vojsko na dva odstotka BDP, proti Evropi se je postavil tudi z izstopom iz iranskega jedrskega programa, trgovinska vojna s Kitajsko pa grozi, da bo evropska gospodarstva poslala v novo ekonomsko krizo.

Preberite še:

Komentarji: