Ostre besede med Zagrebom in Beogradom zaradi delgacije srbske vojske, namenjene v Jasenovac

Hrvati trdijo, da so želeli Srbi Jasenovac obiskati nenajavljeni in z namenom provokacije, na srbski strani meje trdijo ravno obratno.
Fotografija: Prekinjena pot do Jasenovca je na obeh straneh hrvaško-srbske meje sprožila val obtožb. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Odpri galerijo
Prekinjena pot do Jasenovca je na obeh straneh hrvaško-srbske meje sprožila val obtožb. FOTO: Antonio Bronić/Reuters

Na Hrvaškem in v Srbiji odmeva današnja zavrnitev vstopa predstavnikov srbske vojske v Hrvaško, ki je bila namenjena v Jasenovac. V obeh državah se je zaradi tega oglasil politični vrh.

Kot je poročal Tanjug, ki se sklicuje na srbsko obrambno ministrstvo, je enajst častnikov tamkajšnje vojaške akademije in kadetov iz vojaške gimnazije želelo obiskati vsakoletno komemoracijo v Jasenovcu. Kot trdijo na srbski strani, je bil njihov prihod napovedan, a so jih cariniki na hrvaški strani na mejnem prehodu Bajakovo zaustavili, pregledali njihovo prtljago in jim naposled tudi prepovedali vstop v državo.

V prtljagi so našli uniforme srbske vojske in delagaciji, četudi je bila ta pripravljena uniforme pustiti na carini, se jim odpovedati, preprečila nadaljevanje poti.
 

Val obtožb z obeh strani meje


Sledile so ostre besede na obeh straneh. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je potezo hrvaških carinikov komentiral z besedami, da se Hrvaška ne želi spominjati lastne preteklosti in tega, kar se je dogajalo med drugo svetovno vojno, ob tem pa napovedal izgradnjo novega memorialnega centra v Donjoj Gradini, ki je v neposredni bližini Jasenovca, a že na teritoriju Republike Srpske v BiH. Tudi ta kraj je prežet s spominom na tragedije druge svetovne vojne.

Na drugi strani je hrvaški premier Andrej Plenković za medije izjavil, da je bil prihod srbske delegacije nenajavljen in nedogovorjen, očitna provokacija in celo kršitev mednarodnih koncencij. Dodal je, da poteza ni imela komemorativnega namena.

Zvečer se je oglasila še hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je sosednjo državo obtožila politikantstva, Srbe pa podučila, da obstajajo pravila in postopki prehoda državnih meja, ki je Srbi po njenem mnenju niso spoštovali.

Komentarji: