Pakistan škodo zaradi poplav ocenjuje na več kot deset milijard dolarjev

Po navedbah pakistanske ministrice za podnebne spremembe Šeri Rehman je poplavljene kar tretjina celotne države.
Fotografija: FOTO: Asif Hassan/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Asif Hassan/AFP

Pakistan potrebuje več kot deset milijard dolarjev za popravilo in obnovo v poplavah poškodovane infrastrukture, je danes opozoril pakistanski minister za planiranje Ahsan Ikbal. Po navedbah pakistanske ministrice za podnebne spremembe Šeri Rehman je poplavljene kar tretjina celotne države.

Ikbal je pojasnil, da so poplave največjo škodo prizadejale predvsem na področju »telekomunikacij, cest, kmetijstva in varnosti gospodinjstev«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse skupaj je en velik ocean

Ministrica, pristojna za podnebne spremembe, je v ponedeljek ocenila, da je zaradi poplav, ki jih je povzročilo monsunsko deževje, pod vodo tretjina države. Za AFP je ocenila, da gre za krizo »nepredstavljivih razsežnosti«. »Vse skupaj je en velik ocean, ni suhe zemlje, kamor bi prečrpali vodo,« je dejala.

FOTO: Asif Hassan/AFP
FOTO: Asif Hassan/AFP

V državi si sicer trenutno oblasti, humanitarne organizacije ter Združeni narodi prizadevajo pospešiti dostavo pomoči več kot 33 milijonom prizadetih ljudi, kar je zahtevna naloga na območjih, ki so zaradi odplaknjenih cest in mostov odrezana od sveta.

Vlada je razglasila izredne razmere in za pomoč zaprosila mednarodno skupnost. Prva letala s pomočjo so v ponedeljek že prišla iz Turčije in Združenih arabskih emiratov, pomoč pa so obljubile tudi Kitajska, ZDA ter Evropska unija.

ZN pa naj bi danes objavili hiter poziv za pomoč Pakistanu pri spopadanju z uničujočimi poplavami, s čimer želijo zbrati 161 milijonov dolarjev za zagotavljanje nujne prehranske in denarne pomoči prizadetim.

Poziv bodo sočasno izdali v Ženevi in pakistanski prestolnici Islamabad, je pojasnila humanitarna koordinatorka ZN v Pakistanu Julien Harneis. Pozvala je k »delitvi bremena in solidarnosti« zaradi »katastrofe, ki jo povzročajo podnebne spremembe«, ki bo po njenih besedah še hujša.

Preberite še: