Po plazu na Norveškem iščejo žrtve

Prvo žrtev so našli šele dva dneva po plazu, pogrešajo še deset oseb, med njimi otroke.
Fotografija: Reševalci že dva dni iščejo morebitne preživele. FOTO: Terje Bendiksby /AFP
Odpri galerijo
Reševalci že dva dni iščejo morebitne preživele. FOTO: Terje Bendiksby /AFP

Dva dneva po zemeljskem plazu, ki je zasul manjši kraj na jugu Norveške, so našli prvo smrtno žrtev, je danes sporočila norveška policija. Pred tem so poročali o desetih pogrešanih, med njimi je bilo več otrok.
 
Zemeljski plaz je v sredo zjutraj zasul kraj Ask približno 40 kilometrov severovzhodno od Osla. Plaz, ki se razteza na območju, velikem 800 krat 350 metrov, je porušil več deset hiš in drugih poslopij, še več drugih pa je bilo močno poškodovanih. Domove je moralo zapustiti okoli 1000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Plaz blata pod seboj pokopal več kot 160 ljudi


Še dopoldne so poročali o desetih pogrešanih ljudeh, vključno z več otroki. Vodja operacije Roy Alkvist pa je popoldne sporočil, da so našli eno truplo. Podrobnosti o spolu in starosti prve smrtne žrtve plazu ni podal.

Pogled iz zraka. FOTO: Jaran Wasrud/AFP
Pogled iz zraka. FOTO: Jaran Wasrud/AFP


»Mislimo, da še lahko najdemo preživele. Dejstvo, da smo nekoga našli, kaže, da smo na kraju, kjer bi lahko bili ljudje,« so še navedle oblasti. Po poročanju lokalnih medijev je na kraju reševalni helikopter in več reševalnih vozil.

image_alt
V Söldnu pod snežnim plazom umrli dve osebi


Iskanje pogrešanih poleg zimskega vremena otežujejo predvsem nestabilna tla. Dolgo so bila tako nestabilna, da na kraj nesreče sploh niso mogli peš. To so lahko storili šele danes, pred tem pa so preživele iskali zgolj s helikopterji in droni.

Preberite še:

Komentarji: