V karanteni že 2074 oddelkov osnovnih in srednjih šol

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V sredo je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 29.651 učencev in 16.779 dijakov. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
V sredo je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 29.651 učencev in 16.779 dijakov. FOTO: Jure Eržen/delo

19.05 V Grčiji število okužb upada, a zakaj, ni povsem jasno

V Grčiji število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom že nekaj časa upada. Dnevni porast primerov je z več kot 50.000 pred slabima dvema tednoma padel na dobrih 20.400 danes. A grški strokovnjaki si niso enotni, ali je vrhunec vala, ki ga je poganjala različica omikron, že minil, ali pa gre morda le za zatišje pred novim porastom.

Obenem mnogi opozarjajo, da že dlje časa ne dokumentirajo več vseh primerov in da so dejanske številke veliko višje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grška vlada se je medtem odločila, da na pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov vpokliče več deset zasebnih zdravnikov, da bi vsaj malce razbremenila tiste, zaposlene v javnem zdravstvu. Kakih 90 zasebnih zdravnikov, predvsem anestezistov in strokovnjakov za bolezni pljuč je z današnjim dnem tako začelo pomagati v javnih bolnišnicah na severu države.

17.50 Biden v boj proti koronavirusu pošilja dodatne vojaške zdravstvene ekipe

Ameriški predsednik Joe Biden je naznanil, da bo v šest zveznih držav, ki jih je širjenje pandemije covida-19 z različico omikron najbolj obremenilo, poslal skupaj 1000 vojaških zdravnikov in drugih vojaških zdravstvenih delavcev. Njegova vlada bo poleg tega državljanom zagotovila milijardo domačih hitrih testov.

Biden pošilja dodatno vojaško zdravstveno osebje v Michigan, New Jersey, Novo Mehiko, New York, Ohio in Rhode Island. Vlada je doslej po ZDA razposlala 800 pripadnikov vojaškega zdravstvenega osebja, pri cepljenju in testiranju pa po ZDA pomaga 14.000 pripadnikov nacionalne garde.

16.55 V karanteni že 2074 oddelkov osnovnih in srednjih šol

Število okuženih s koronavirusom iz dneva v dan raste tudi v vzgoji in izobraževanju. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, objavljenih na Covid-19 sledilniku, je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 1417 oddelkov, v srednjih pa 657 oddelkov, skupno 2074, kar je 643 več kot v torek. Predčasnih zimskih počitnic ne bo.

V sredo je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 29.651 učencev in 16.779 dijakov. V vrtcih je bilo v sredo v karanteni 275 oddelkov oz. 3952 otrok.

Od skupaj 523 osnovnih šol se delo na daljavo na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z ministrstvom in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) zaradi epidemioloških razmer v popolnosti v tem tednu izvaja v 13 šolah ter dveh srednjih šolah, so sporočili z ministrstva.

16.30 Vstopna točka ZD Ljubljana za odvzem brisov za PCR-testiranje od ponedeljka v Stanežičah

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana s ponedeljkom vstopno točko za odvzem brisov za PCR-testiranje selijo na novo lokacijo na P+R parkirišče v Stanežičah. Odvzem brisov bo še naprej potekal na "drive in" način, so sporočili iz ZD Ljubljana. Za spremembo lokacije so se odločili zaradi boljše prometne pretočnosti ob povečanem številu odvzemov brisov.

Ob tem v ZD Ljubljana opominjajo, da se mora splošna populacija na odvzem brisa za PCR-test naročiti. V primeru simptomov okužbe s koronavirusom osebo na odvzem naroči izbrani družinski zdravnik. V primeru pozitivnega hitrega testa pri samotestiranju, pa se posameznik na odvzem brisa naroči na telefonskih številkah 031 619 359 ali 031 619 255.

FOTO: Luis Cortes/Reuters
FOTO: Luis Cortes/Reuters

16.20 V Angliji skrajšali samoizolacijo na pet dni

Britanska vlada je danes sporočila, da bo v Angliji skrajšala minimalno obdobje samoizolacije za osebe s covidom-19 s sedem na pet dni, s čimer želi spodbuditi gospodarsko aktivnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za zdravje Sajid Javid je povedal, da želi vlada s spremembo ukrepa zagotoviti čim gospodarsko dejavnost. Po uradnih podatkih se je britansko gospodarsko okrevanje v tretjem četrtletju 2021, še pred valom omikrona, bolj upočasnilo, kot so pričakovali.

15.00 V BiH nov rekord okužb

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili rekordnih 2590 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 22 ljudi. Država je sicer druga v Evropi po številu umrlih zaradi covida-19 na milijon prebivalcev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Rekordno število okužb so v BiH potrdili že večkrat ta teden, nazadnje v sredo, ko so jih odkrili 2577.

V BiH je bilo 22 smrtnih primerov zaradi okužbe s koronavirusom. Država ima izjemno visoko stopnjo umrljivosti med okuženimi, saj je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 13.000 ljudi. To jo postavlja na drugo mesto v Evropi po številu umrlih na milijon prebivalcev, takoj za Bolgarijo, kažejo podatki statistične spletne strani Worldometer.

13.28  V Franciji stavka učiteljev zaradi koronskih pravil na šolah

Velik del učiteljev v francoskih mestih danes na enoten poziv vseh šolskih sindikatov stavka, ker so nezadovoljni z upravljanjem epidemije covida-19 in s tem povezanimi ukrepi v šolah. Glede na navedbe sindikatov je udeležba pri stavki na osnovnih in srednjih šolah več kot 60-odstotna, šolsko ministrstvo jo ocenjuje na 30 odstotkov. Sindikati na prvi stopnji šolanja, ki zajema otroke do 11. leta starosti, udeležbo učiteljev ocenjujejo na 75 odstotkov, na drugi stopnji, na kateri se šolajo otroci do 18. leta, pa na nekaj več kot 60 odstotkov.

FOTO: Eric Gaillard/Reuters
FOTO: Eric Gaillard/Reuters

Podatki ministrstva so nekoliko drugačni in za prvo stopnjo navajajo 38-, za drugo pa 23-odstotno udeležbo, na spletni strani poroča časnik Le Monde. Sindikati so kritični do pravil glede omejevanja epidemije, ki veljajo v šolah in ker se stalno spreminjajo. V večini jih pristojni menda objavljajo tik pred zdajci in pogosto kar prek medijev. Osebje, pravijo, je slabo zaščiteno in po 20 mesecih zdravstvene krize izčrpano. Med drugim se zavzemajo za enostavnejša pravila in preložitev mature z marca na junij.

12.46  Francija bo omilila omejitve potovanj za Veliko Britanijo

Francija bo omilila stroge omejitve za potnike iz Velike Britanije, ki jih je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom uvedla prejšnji mesec. Od petka bodo lahko v državo vstopali cepljeni potniki z Otoka, ki bodo morali predložiti tudi negativni izvid testa na okužbo. Vlada se je odločila končati prepoved nenujnih potovanj, naznanjenih 16. decembra, ko se je epidemija v Združenem kraljestvu širila z izjemno hitrostjo, so danes sporočili iz kabineta francoskega premiera Jeana Castexa. V času uvedbe omejitev je francoske oblasti skrbelo zlasti širjenje različice omikron, a odtlej so dnevno potrjeni primeri okužb v Franciji presegli tiste v Veliki Britaniji. Glede na to, da omikron na široko kroži v obeh državah, se je vlada odločila za spremembo pravil.

Vsi cepljeni potniki iz Velike Britanije bodo od petka lahko vstopili v Francijo, če bodo predložili negativni izvid bodisi testa PCR bodisi hitrega antigenskega testa, narejenega v 24 urah pred odhodom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev bo omogočilo tisoče navdušencem nad zimskimi športi, da se bodo odpravili v francoske Alpe, ki so zelo priljubljene med britanskimi smučarji. Ti so pred tem morali odpovedovati počitnice, rezervirane med božičnimi in novoletnimi prazniki.

13.11 Poklukar ob obisku v Thermani Laško: Na intenzivni negi je 90 odstotkov necepljenih

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku terena poudaril, da »okužba ni tisto, kar ogroža našo družbo. Našo družbo ogrožajo težki bolniki, ki polnijo bolnišnice in intenzivne enote, s tem pa hromijo naše zdravstvo. Zato vsak odmerek šteje, šteje vsak posameznik. In vsakomur posebej hvala.« Zahvalil se je celotni družbi za organizacijo Dnevov cepljenja in pohvalil, kako se lahko iz gospodarskih razlogov lokalna skupnost poveže in cepi, pri čemer je kot zgled omenil Kranjsko Goro, ki ima najboljšo precepljenost. Zato bo tudi konec tedna na točkah oddiha organizirana enota za cepljene.

Minister Janez Poklukar. FOTO: Jure Eržen/Delo
Minister Janez Poklukar. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Izpostaviti želim, da je trenutno na intenzivni negi 90 odstotkov necepljenih. V Thermani Laško je trenutno 27 postcovidnih pacientov, ki po tem, ko so bili odpuščeni iz bolnišnice, niso bili sposobni samostojnega življenja. Povprečna starost teh bolnikov je 65 let, večina bolnikov odhaja iz Thermane ponovno pripravljena na samostojno življenje.« Povedal je, da je pomembno zagotoviti celostno obravnavo in da se je slovensko zdravstvo glede rehabilitacije odlično odrezalo. Glede obveznega cepljenja je dejal, da je prvi ukrep cepljenje, preostali ukrepi – nošenje mask, izolacije, upoštevanje karanten – prispevajo k obvladovanju epidemije, v kolikor smo jih pripravljeni upoštevati, potrebe za druge ukrepe ni. »Za obvezno cepljenje obstaja zakonsko določena pot, za zdaj take podlage ni, to ni bil predmet razprave. V novem pravilniku o cepljenju, v katerem je program cepljenja, pa se bo umestilo kot pogoj za cepljenje na delovnem mestu tudi cepljenje proti covidu-19. To bo pripravljeno v prihodnjih dneh, ampak je ta uvedba odvisna od stroke in samega delovnega mesta, obenem pa gre tudi za dogovor z delavci.« Poklukar je še povedal, da bodo jutri predstavili podrobnosti glede sprememb pri karantenah.

12.37  Cepivo AstraZenece glede na študije primerno za poživitveni odmerek

Trenutno potekajoče študije, ki testirajo varnost in imunogenost cepiva proti covidu-19 vaxzevria ter njegovo primernost za uporabo kot tretji, poživitveni odmerek, so dale pozitivne rezultate, je danes sporočilo britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca. Predhodna analiza je pokazala, da je tretji, poživitveni odmerek cepiva AstraZenece povečal imunski odziv na koronavirusne različice beta, delta, alfa in gama. Trenutna študija vzorcev pa je pokazala povečan odziv protiteles tudi na različico omikron, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Študija je potekala tako na predhodno cepljenih z AstraZeneco ali cepivi mRNA kot necepljenih odraslih, da bi določili varnost in imunogenost cepiva vaxzevria in cepiva AZD2816, ki so ga razvili za preprečevanje širjenje različice beta. Nadaljnje ločene preiskave so pokazale, da je tretji odmerek vaxzevrie znatno povečal raven protiteles po primarnem cepljenju s cepivom coronavac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac Biotech. Dodatne raziskave so predvidene v prvi polovici letošnjega leta.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

12.17 Koronavirus še naprej kroji razmere v nemški industriji

Gospodarski vzpon v Nemčiji še ni dosegel primerne hitrosti, pandemija covida-19 namreč še naprej povzroča gospodarsko negotovost, je danes opozoril predsednik združenja nemške industrije BDI Siegfried Russwurm. Po njegovih besedah so knjige naročil polne, vendar pa proizvodnja ne uspe slediti povpraševanju. Z omejitvami, povezanimi s pandemijo, in ozkimi grli pri dobavi, s katerimi se soočajo številni sektorji, grozi, da bo to še eno leto, ki bo za gospodarstvo predstavljalo ustavitve in premike, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ob predstavitvi obetov za letos dejal Russwurm. Zlasti podjetja v avtomobilski, električni in strojni industriji trpijo zaradi ozkih grl pri dobavi, ki bodo po napovedih BDI v prihodnjem letu upočasnila ustvarjanje vrednosti za več kot 50 milijard evrov. Pomanjkanje mikročipov, komponent in surovin bi lahko še dolgo vplivalo na proizvodnjo.

11.40  Zveza društev za boj proti raku se pridružuje pozivu k odločitvi za cepljenje proti covidu-19

Zveza slovenskih društev za boj proti raku se pridružuje pozivu stroke in ministrstva za zdravje ter poziva k odločitvi za cepljenje proti covidu-19. Cepljenje je namreč pomembno tudi v skupnem boju proti raku, saj bo z več cepljenimi zdravstveni sistem bolj nemoteno deloval, tudi na področju onkološke dejavnosti, opominjajo ob Dnevih cepljenja. Predsednica zveze slovenskih društev za boj proti raku in specialistka javnega zdravja Urška Ivanuš je ob začetku nacionalne cepilne akcije v sporočilu za javnost poudarila, da s cepljenjem proti covidu-19 poskrbimo za lastno zdravje in zdravje naše družbe, tudi na področju raka.

Spomnila je, da je doslej onkološka zdravstvena dejavnost v Sloveniji kljub vsem izzivom ves čas pandemije covid-19 potekala neprekinjeno, k čemur je zagotovo pomembno pripomoglo tudi obvladovanje pandemije s cepljenjem. Ivanuševa upa, da bodo to dejavnost zmogli ohraniti tudi v časih širjenja različice omikron.

10.57 Izteka se rok za oddajo vlog za denarno nadomestilo zaradi karantene

Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki želijo uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok med lanskim julijem in koncem decembra, imajo za predložitev ustrezne vloge prek portala eDavki čas le še do sobote. Upravičencem bo pomoč nakazana do najpozneje 15. februarja, so sporočili iz Fursa. Denarno nadomestilo tudi za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene je uvedla novela zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, sprejeta decembra lani. Ukrep velja za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2021.

Na Finančni upravi RS (Furs) so pri tem opozorili, da je mogoče povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi obveznosti varstva otrok uveljavljati za otroke do vključno petega razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca.

10.34  V Kanadi necepljen oče začasno izgubil pravico do obiska otroka

Oče iz Quebeca, ki ni cepljen proti covidu-19 zaradi nasprotovanja zdravstvenim ukrepom, je začasno izgubil pravico do obiskovanja svojega 12-letnega otroka. Sodnik je podal odločitev, da njegovi obiski v trenutnih epidemioloških razmerah ne bi bili v otrokovo največjo korist, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodniška odločitev je bila sprejeta 23. decembra. Očetu pa je do februarja odvzeta pravica do obiskov. Odločitev se v primeru cepljenja lahko razveljavi. »Stiki z očetom ne bi bili v otrokovo korist, saj oče ni cepljen in nasprotuje zdravstvenim ukrepom v trenutnem epidemiološkem stanju,« je sodnik navedel v svoji odločitvi, pri čemer je namigoval na porast primerov okužb z različico omikron.

Obravnava na sodišču se je začela, ko je oče pred prazniki zahteval podaljšanje dodeljenega časa obiskov. Mati je njegovi zahtevi nasprotovala. Sodišču pa je povedala, da je pred kratkim ugotovila, da ni cepljen, in pokazala njegove prejšnje objave na družbenih omrežjih, ki so kazale na nasprotovanje zdravstvenim ukrepom.

10.20  Študija ugotavlja manjše tveganje hospitalizacije bolnikov z omikronom

Obsežna študija ameriških znanstvenikov na skoraj 70.000 covidnih bolnikih v Kaliforniji, ki so se okužili s koronavirusno različico omikron, kaže, da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot različica delta. Pomeni tudi znatno zmanjšano tveganje za hospitalizacijo in smrt ne glede na raven imunosti v populaciji. Bolniki, ki so se okužili z omikronom, imajo za polovico manjše tveganje, da bodo hospitalizirani, kot tisti, ki so se okužili z delto. Nevarnost, da bodo potrebovali intenzivno zdravljenje, je manjša za 75 odstotkov, nevarnost smrti pa manjša za več kot 90 odstotkov, je pokazala analiza podatkov kalifornijskega bolnišničnega sistema Kaiser Permanente of Southern California.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

V ta sistem je vključenih 4,7 milijona ljudi, znanstveniki pa so analizirali podatke med 30. novembrom lani in letošnjim 1. januarjem, ko sta med prebivalstvom močno krožili obe omenjeni različici novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Študija, ki je drugi znanstveniki še niso pregledali in potrdili, kaže, da nihče od 52.000 covidnih bolnikov, ki so se okužili z omikronom, ni potrebovalo pomoči medicinskega ventilatorja, med 17.000 bolniki z delto pa enajst.

Bolniki z omikronom so v bolnišnici v povprečju okrevali en dan in pol, z delto pa pet dni. Kar 90 odstotkov bolnikov z omikronom so iz bolnišnice odpustili v treh dneh ali manj. Študijo so pripravili raziskovalci kalifornijske univerze, univerze Berkeley, sistema Kaiser Permanente ter ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

09.51  Znanstveni svet ARRS: Znanost in stroka sta naša zaveznika, utišanje razuma vodi do družbenega propada

Znanstveni svet Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS se je v izjavi, ki so jo objavili na spletni strani, odzval in obsodil napade na raziskovalce, izpostavljene v boju proti covidu-19. Kot opozarjajo, ti napadi poskušajo razvrednotiti pomen znanstvene in strokovne razlage vzrokov, poteka bolezni in iskanja rešitev. »Znanost in stroka sta naša zaveznika in nam pomagata poiskati čim hitrejši izhod iz zdravstvene in vedno bolj tudi družbene krize, ki jo predstavlja pandemija. Utišanje razuma vodi do družbenega propada, kar je človeštvo v preteklosti že večkrat izkusilo.« Ob tem so opozorili, da znanstveno podprta razprava ostaja najmočnejše orodje v spopadu s krizami, ki bodo verjetno tudi v prihodnosti ogrožale naš obstoj, ter vse pozvali k spoštljivi in vključujoči razpravi, ki naj temelji na znanstvenih spoznanjih in odprtem dialogu.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

09.36 V sredo potrdili 6855 okužb

Ob 13.335 PCR-testih so včeraj potrdili 6855 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 51,4-odstoten. Poleg tega so opravili še 98.585 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 50.633 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 2387, sedemdnevno povprečje pa 4796.

V bolnišnicah zdravijo 527 bolnikov s covidom-19, 154 na intenzivni terapiji, včeraj je umrlo sedem covidnih bolnikov. Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je zmanjšalo za 11, število bolnikov na intenzivni terapiji pa ostaja nespremenjeno. Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je star 18 let, na intenzivni negi pa 16 let, je objavila vlada. Umrlo je šest covidnih bolnikov manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 trenutno cepljenih 1.255.109 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.198.889 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 77 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 522.542 ljudi.

08.35  Južna Koreja bo začela uporabljati protivirusne tablete

Južna Koreja bo v petek začela bolnike s covidom-19 zdraviti s Pfizerjevimi protivirusnimi tabletami, so sporočili zdravstveni uradniki, navaja Guardian. Najmanj 21.000 tablet, imenovanih paxlovid, bo prispelo v četrtek in jih bodo poslali v približno 280 lekarn in 90 centrov za zdravljenje, je sporočila Korejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni (KDCA). Zdravilo se bo uporabljalo za zdravljenje več kot tisoč ljudi na dan, s prednostnimi skupinami, vključno z bolniki z visoko možnostjo za razvoj kritičnih simptomov, tistimi, starimi 65 let ali več, in tistimi z zmanjšano imunostjo, so sporočili iz KDCA.

07.20  Več kot 85 odstotkov ljudi v Afriki še ni prejelo cepiva

V Afriki več kot 85 odstotkov ljudi še ni prejelo niti enega odmerka cepiva, je včeraj na tiskovni konferenci v sredo povedal vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Ne moremo končati akutne faze pandemije, če ne zapolnimo te vrzeli,« je, kot poroča Guardian, dodal Ghebreyesus. Program Covax je v regijo poslal prepotrebna cepiva, pri čemer naj bi bil milijardni odmerek cepiva dostavljen v prihodnjih dneh. Namen te svetovne pobude je zagotoviti pravičen dostop do cepiv proti covidu-19. Po Ghebreyesusovih besedah pri tem napredujejo: »Decembra je Covax poslal več kot dvojno število odmerkov, kot jih je poslal novembra, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo poslal milijardni odmerek.« Vendar pa je vodja WHO priznal, da je še dolga pot do cilja, da bi do sredine tega leta cepili 70 odstotkov prebivalstva vsake države. Desetodstotne precepljenosti medtem ni doseglo še 36 držav, 40-odstotne pa 90 držav.

FOTO: Daniel Beloumou Olomo/AFP
FOTO: Daniel Beloumou Olomo/AFP

07.00  WHO opozarja, da je omikron še posebej nevaren za necepljene

Različica omikron je še posebej nevarna za tiste, ki niso bili cepljeni, je v sredo opozorila Svetovna zdravstvena organizacija, poroča Guardian. V WHO pojasnjujejo, da je globalni porast števila primerov povzročil omikron, ki je bolj prenosljiv od različice delta. »Čeprav omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot delta, ostaja nevaren virus, predvsem za necepljene,« je na tiskovni konferenci povedal vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Velika večina ljudi, sprejetih v bolnišnice po vsem svetu, je necepljenih,« je dejal Tedros.

Po podatkih WHO se je število smrti po vsem svetu stabiliziralo na približno 50.000 na teden, kar pa po Ghebreyesusovem mnenju ne pomeni, da bi »morali ali smeli to število smrti tudi sprejeti«. Poudaril je, da čeprav cepiva ostajajo zelo učinkovita pri preprečevanju hude bolezni in smrti zaradi covida-19, prenosa virusa ne preprečujejo v celoti. Kot je še dejal, več prenosa pomeni več hospitalizacij, smrti, odsotnosti z delovnih mest, vključno z učitelji in zdravstvenimi delavci, ter več tveganja za pojav druge različice, ki bo še bolj prenosljiva in smrtonosna kot omikron. Pri tem je opozoril, da so zdravstveni delavci pod izjemnim pritiskom. Po nekaterih študijah naj bi jih med pandemijo več kot četrtina imela težave z duševnim zdravjem.

00.30  Cepilni centri bodo odprti od 8. do 20. ure, naročanje ne bo potrebno

Po Sloveniji bo od danes do sobote potekala že druga akcija Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. V akciji bodo sodelovali zdravstveni domovi, nekatere covidne bolnišnice in mobilne cepilne enote. V teh dneh bodo cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje na cepljenje pa ne bo potrebno. Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. »Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,« je na ponedeljkovi novinarski konferenci ob predstavitvi akcije dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

image_alt
Bornšek Repar: Cilj je ponoviti ali preseči decembrski uspeh

V Zdravstvenem domu Ljubljana bo akcija potekala od 7. do 20. ure, je v sredo povedala vodja koordinacije cepilnega centra Simona Repar Bornšek. Ob tem je izrazila upanje, da bo tako kot v času prve akcije v decembru tudi tokrat povečano zanimanje ljudi za cepljenje proti covidu-19. K udeležbi so pozvali tudi epidemiologi. Radi bi namreč dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19, da bi lažje prenesli pritisk koronavirusne različice omikron. Vsak odmerek cepiva je pomemben, še posebej ključen pa je poživitveni, je v torek dejal predstojnik mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič.

V sklopu prve akcije Dnevi cepljenja, ki je potekala med 19. in 23. decembrom, so v Sloveniji sicer opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19. Kot je takrat ocenil Poklukar, so s tem preprečili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti.

Preberite še:

Komentarji: