Pobeg iz tega zapora naj bi bil nemogoč

El Chapa so zaprli v enega najstrožje varovanih zaporov.
Fotografija: Zapor, znan pod imenom Supermax v kraju Florence v Koloradu. FOTO: Jason Connolly/AFP
Odpri galerijo
Zapor, znan pod imenom Supermax v kraju Florence v Koloradu. FOTO: Jason Connolly/AFP

Nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina El Chapa Guzmana so premestili v strogo varovani zapor v ameriški zvezni državi Kolorado. Tam naj bi preživel preostanek svojih dni.

Ameriške oblasti so v petek potrdile, da je Guzman v zaporu z maksimalno varnostjo v Florencu v Koloradu.

62-letnega nekdanjega voditelja mamilarskega kartela Sinaloa so že februarja spoznali za krivega vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila tone in tone mamil. V sredo mu je sodnik v New Yorku izrekel dosmrtno zaporno kazen.

Guzman je v letih 2001 in 2015 pobegnil iz mehiških zaporov, tokrat pa naj bi bil podoben podvig skorajda nemogoč.

Pobeg naj bi bil nemogoč. FOTO: Jason Connolly/AFP
Pobeg naj bi bil nemogoč. FOTO: Jason Connolly/AFP


Zapor, v katerem se nahaja, je bil zgrajen leta 1994 in je v odročni gorski regiji na zahodu Kolorada. Prostore bo Guzman tam delil s številnimi drugimi slavnimi zaporniki, kot so Ted Kaczynski, poznan pod nazivom unabomber, bombni napadalec iz Oklahome Terry Nichols, britanski »napadalec z bombo v čevlju« Richard Reid ter napadalec na bostonskem maratonu Džohar Carnajev, ki čaka na izvršitev smrtne kazni.

Najbolj nevarni zaporniki v omenjenem zaporu lahko svoje male celice iz jekla in betona zapustijo le za 90 minut na dan, pri tem imajo roke in noge vklenjene v verige.

V zaporu so tudi nekateri drugi »slavni« obsojenci. FOTO: Jason Connolly/AFP
V zaporu so tudi nekateri drugi »slavni« obsojenci. FOTO: Jason Connolly/AFP


Mehika je sicer Guzmana ZDA izročila v zameno za obljubo, da tožilstvo zanj ne bo zahtevalo smrtne kazni. V ZDA je bil od januarja 2017 zaprt v samici, v celici brez oken, kjer je ves čas gorela luč.

Po takšnem pridržanju bo nov zapor zanj »kot sprehod v parku«, je novinarjem v sredo dejal Guzmanov odvetnik Jeffrey Lichtman. Guzman sam je svoje pridržanje v New Yorku označil za »čustveno, psihološko in duševno mučenje«.

Komentarji: