Policija preiskuje videoposnetek sumljivega moškega

Na božični dan je 19-letnik nezakonito vstopil na območje gradu Windsor.
Fotografija: Grad Windsor. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Odpri galerijo
Grad Windsor. FOTO: Simon Dawson/Reuters

Britanska policija preiskuje videoposnetek, na katerem naj bi osumljenec, ki je na božični dan nezakonito vstopil na območje gradu Windsor, zagrozil z atentatom na kraljico. Na posnetku je videti tudi samostrel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na videoposnetku, ki ga je pridobil časnik The Sun in je bil objavljen na računu Snapchat osumljenca nekaj minut pred njegovim poskusom vdora, je mogoče videti zamaskiranega moškega s kapuco, ki v rokah drži samostrel. Pri tem nagovarja kamero in grozi, da bo poskusil ubiti kraljico. Dodal je, da gre za maščevanje za pokol, ki so ga leta 1919 zagrešile britanske sile proti protestnikom v Indiji.

Scotland Yard je potrdil, da preiskovalci ocenjujejo vsebino videoposnetka. Tiskovni predstavnik policije pri tem ni želel komentirati identitete osebe na posnetku. Prav tako dogodka niso želeli komentirati v Buckinghamski palači.

19-letnega osumljenca so ustavili takoj po tistem, ko je zašel na območje gradu, ter ga aretirali zaradi suma vdora ali posega v zaščiteno območje ter posedovanja orožja. Kasneje je sicer policija sporočila, da so ga poslali v psihiatrično oskrbo.

V gradu so bili v tistem času kraljica Elizabeta II. ter nekateri drugi člani kraljeve družine, med njimi princa Charles in Edward s soprogama. Moški ni vstopil v nobeno od poslopij, člani kraljeve družine pa so bili o dogodku obveščeni.

Poskusi vdora tako v prostore gradu Windsor kot tudi v Buckinghamsko palačo, kraljičino rezidenco v središču Londona, po poročanju AFP niso redki. Najbolj nevaren poskus sega v leto 1982, ko se je tridesetletnemu Michaelu Faganu uspelo prebiti do kraljičine spalnice v Buckinghamski palači.

Preberite še:

Komentarji: