Policija v povezavi z eksplozijo avtomobila v Londonderryju aretirala dva dvajsetletnika

Eksplozija ni zahtevala žrtev, policija preiskavo usmerja proti Novi Irski republikanski armadi (Nova Ira).
Fotografija: Eksplozija avtomobila v Londonderryju je odjeknila včeraj okoli 20.15 po krajevnem času. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Odpri galerijo
Eksplozija avtomobila v Londonderryju je odjeknila včeraj okoli 20.15 po krajevnem času. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Severnoirska policija je v povezavi z včerajšnjo eksplozijo avtomobila pred sodiščem v Londonderryju aretirala dva dvajsetletnika, poroča AFP. Policisti in preiskovalci s področja preučevanja eksplozivov tudi danes nadaljujejo s preiskovanjem prizorišča eksplozije. Zenkrat menijo, da so avtomobil, ki je eksplodiral, nekaj pred tem ukradli enemu izmed dostavljalcev v Derryju.

Kot piše STA, vodilni politiki na irskem otoku trdijo, da je eksplozija, ki ni zahtevala žrtev, povezana s terorizmom, policija pa preiskavo usmerja proti maloštevilni Novi Irski republikanski armadi (Nova Ira). Eksplozija je sicer odjeknila včeraj okoli 20.15 po krajevnem času, malo po tem, ko je policija dobila obvestilo o bombi in so začeli z evakuacijo ljudi iz bližnjih zgradb.


 

Politično ozadje zaenkrat ni znano


Za zdaj ni znano, ali ima incident politično ozadje. Uradnih podatkov o tem še ni, a nekateri politiki trdijo, da gre za dogodek, povezan s terorizmom. Vodja ulstrskih unionistov (DUP) Arlene Foster je v odzivu zapisala, da gre za »nesmiselno teroristično dejanje«. Irski zunanji minister Simon Coveney pa je poudaril, da gre za teroristični napad z avtomobilom bombo.

Pomočnik vodje policije na Severnem Irskem Mark Hamilton je pojasnil, da preiskavo usmerjajo proti Novi Iri. Kot je dejal, je Nova Ira sicer manjša skupina, a odločena, da v njihovo dejavnost vključi čim več ljudi. »Odgovorni za napad niso pokazali nikakršne pripadnosti skupnosti in skrbi za lokalna podjetja. Malo jim je mar za škodo in razburjenje, ki so ju povzročili,« je povedal predstavnik policije, ki je sicer že pridržala dva moška, stara med 20 in 30 let.

Komentarji: