Politico: Trump evropskim voditeljem dejal, da ZDA ne bodo branile Evrope

V ekipi okoli predsedniške kampanje demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna so bili do izjav Donalda Trumpa kritični.
Fotografija: Donald Trump na enem od republikanskih srečanj. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump na enem od republikanskih srečanj. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP

Donald Trump je evropskim voditeljem pred leti, ko je bil ameriški predsednik, dejal, da ZDA ne bodo branile Evrope v primeru napada. S tem je izrazil mnenje, da je zveza Nato mrtva, je ta teden na dogodku v evropskem parlamentu podrobnosti pogovora razkril evropski komisar Thierry Breton, poroča bruseljski portal Politico.

»Morate razumeti, da če bo Evropa napadena, vam nikoli ne bomo prišli na pomoč in v podporo,« je Trump dejal predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen, se spominja evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki je bil na sestanku na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu leta 2020.

Trump je nadaljeval: »Mimogrede, Nato je mrtev in mi bomo izstopili, izstopili bomo iz Nata.«

V ekipi okoli predsedniške kampanje demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna so bili do izjav Trumpa kritični. »Trumpu je mar le zase,« je za ameriški Politico sporočila Bidnova kampanja.

»To, da bi pustil zaveznike na cedilu, če ne dobi vsega, kar hoče, je nekaj, kar že vemo o Trumpu,« je dodal tiskovni predstavnik Bidnove kampanje Ammar Moussa.

Ti komentarji kažejo, zakaj Trump ne bi smel biti ponovno izvoljen, je dejal Moussa. Dodal je, da grožnje nekdanjega predsednika, da bo oslabil Nato, in njegova prijaznost z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom spodkopavajo nacionalno varnost ZDA in vpliv Washingtona na svetovnem prizorišču.

Trumpova kampanja se na prošnjo za komentar ni takoj odzvala, še poroča Politico.

Komentarji: