Popoln umik ameriških diplomatov iz Venezuele

State Department je odvzel vize 340 Venezuelcem blizu Madura, med njimi je 107 nekdanjih diplomatov in njihovih družin. 
Fotografija: FOTO: Federico Parra/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Federico Parra/Afp

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v četrtek sporočil, da so se iz Venezuele umaknili vsi preostali ameriški diplomati. Zagotovil je nadaljevanje podpore ZDA prizadevanjem za zamenjavo predsednika Nicolasa Madura.

Pompeo je menil, da je ameriškim diplomatom težko pri srcu, ker so morali oditi, saj so bili povsem predani misiji podpore težnjam venezuelskega ljudstva po življenju v svobodi in demokraciji. Sedaj bodo v tej smeri delovali zunaj Venezuele in bodo med drugimi koordinirali dostavo humanitarne pomoči.Ameriško veleposlaništvo v Caracasu. FOTO: Marco Bello/Reuters
Ameriško veleposlaništvo v Caracasu. FOTO: Marco Bello/Reuters
Pompeo je ob slovesu izrazil nadaljnjo podporo vsem tistim, ki se v Venezueli upirajo tiraniji in zagotovil, da bo ameriška vlada še naprej trdno podpirala ljudstvo in začasnega predsednika Juana Guaidoja. ZDA se veselijo obnove svoje prisotnosti v Venezueli, ko se bo začela tranzicija v demokracijo. Venezuelce je vzpodbudil naj se borijo naprej.

Ameriški State Department je medtem odvzel vizume 340 osebam, ki so blizu Madura. Med njimi je 107 nekdanjih diplomatov in njihovih družinskih članov. Poleg ostalih sankcij proti Maduru, ki ga več ne priznavajo kot predsednika, so ZDA tako doslej odvzele vizume skupaj 600 osebam blizu Madura.

Preberite še:

Komentarji: