Poslanci lahko zaradi Twitterja izgubijo službo

Uporaba Twitterja je v islamski republiki prepovedana.
Fotografija: Twitter vidijo člani konservativnega sveta kot del zahodne invazije. FOTO: Matt Rourke/AP
Odpri galerijo
Twitter vidijo člani konservativnega sveta kot del zahodne invazije. FOTO: Matt Rourke/AP

Teheran – Iranski poslanci bodo odslej lahko zaradi uporabe socialnega omrežja Twitter izgubili svojo službo, je opozoril iranski svet varuhov ustave.

Svet varuhov ustave, ki nadzoruje ideološko primernost kandidatov na predsedniških in parlamentarnih volitvah, se bo odzval na vse, kar bi lahko očrnilo ideološko primernost kandidatov. Iranski reformisti 12-članski svet vidijo kot nedemokratičen. Svet lahko namreč brez vnaprej določenih kriterijev sprejema odločitve, ki jih morata tako izvršna kot zakonodajna oblast uresničiti.

V Iranu je sicer prepovedana vrsta spletnih strani, tako kot tudi uporaba Twitterja. Kljub temu ga uporabljajo številni iranski mediji in na milijone državljanov, tudi visoki državni funkcionarji, kot je predsednik Hasan Rohani. Zunanji minister Mohamed Džavad Zarif preko Twitterja celo komentira mednarodno dogajanje.

Rohani in ministrstvo za komunikacijo se že več let zavzemata za odpravo prepovedi, a sta naletela na opozicijo skrajnih konservativcev. Ti menijo, da so socialna omrežja, kot sta Twitter in Facebook, sredstva, s katerimi Zahod izvaja »kulturno invazijo« in s katero želi predvsem med mladimi spodkopavati verske vrednote.

Komentarji: