Požar povsem uničil znano tržnico Arizona (VIDEO)

Požar je tržnico v Gradačcu uničil že leta 2016, nato so jo obnovili. Tokrat škodo ocenjujejo na več milijonov evrov.
Fotografija: Tržnica Arizona na arhivski fotografiji. Leži 22 kilometrov od Brčkega, v bližini tromeje med Republiko srbsko, BiH in Hrvaško. FOTO: Denis Pilih
Odpri galerijo
Tržnica Arizona na arhivski fotografiji. Leži 22 kilometrov od Brčkega, v bližini tromeje med Republiko srbsko, BiH in Hrvaško. FOTO: Denis Pilih

V požaru, ki je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah, je povsem zgorela znana tržnica Arizona v občini Gradačac v Bosni in Hercegovini. Tržnico so po koncu vojne na meji med Federacijo BiH in Republiko srbsko postavili z namenom povezati ljudi, ki jih je konflikt ločil.

Kmalu se je je oklenil »kultni« status tržnice z vsem mogočim, denimo s pretihotapljenimi predmeti, povezana je bila s kriminalom, po njeni prenovi in vnovičnem odprtju pred poldrugim desetletjem pa naj tega ne bi bilo več.





Ogenj je zgolj v nekaj urah uničili več sto stojnic in trgovin, kjer so trgovci prodajali različno blago, od prehrambenih izdelkov in oblek do bele tehnike.



Gasilci so bili o požaru obveščeni okoli 3. ure zjutraj in so na prizorišče nemudoma poslali vse razpoložljive ekipe iz Gradačca in bližnjih mest, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Strokovnjaki bodo sedaj poskušali ugotoviti vzrok požara in oceniti škodo, ki bi lahko po poročanju Hine znašala več milijonov evrov.

Tržnica Arizona je bila vzpostavljena po vojni v BiH v sektorju, ki je bil pod nadzorom ameriških enot iz tedanjih mednarodnih mirovnih sil Ifor. Njena postavitev je bila prvi korak v prizadevanjih za vzpostavitev komunikacije med ljudmi z obeh strani nekdanje bojne črt in preko trgovine spodbuditi integracijo v državi, še navaja Hina.

Na tržnici Arizona je bilo menda mogoče najti praktično vse. FOTO: Denis Pilih
Na tržnici Arizona je bilo menda mogoče najti praktično vse. FOTO: Denis Pilih

Komentarji: