Prva fotografija nastanka planeta

Astronomi so navdušeni nad novim odkritjem, ki odpira nove možnosti za nadaljnja raziskovanja.
Fotografija: Fotografija, ki jo je posnel teleskop SPHERE FOTO: AP
Odpri galerijo
Fotografija, ki jo je posnel teleskop SPHERE FOTO: AP

Teleskop SPHERE (Spektro-polarimetrični visokokontrastni instrument), ki ga v raziskovalne namene uporablja Evropski južni konservatorij, je v svoj objektiv ujel prvo potrjeno fotografijo planeta v naši galaksiji, ki je še v fazi nastajanja. Posnetek prikazuje nastajajoči planet, ki potuje skozi prah in plin, v njegovi bližini pa se nahaja mlada zvezda znana kot PDS70, ki naj bi bila od zemlje oddaljena okoli 370 svetlobnih let.

Mlade planete so v preteklosti identificirali s pomočjo vesoljskega teleskopa Kelpler, vendar je imel le ta svoje pomanjkljivosti, saj se je zanašal na zatemnitev zvezdne svetlobe, ko se je nebesno telo premikalo med zvezdo in teleskopom, za Guardian pojasnjuje Miriam Keppler z nemškega Inštituta za astronomijo Max Planck.

»Posebnost pri tem novem planetu je, da ga lahko neposredno fotografiramo, medtem ko smo fotografije s pomočjo Kelperja pridobili na posredne načine. V tem primeru imamo fotografijo planeta na njegovem mestu nastanka. To je še toliko bolj pomembno, saj so se ljudje dolgo spraševali, kako ti planeti dejansko nastanejo in kako se prah in drugi materiali formirajo v planet, zdaj pa lahko to neposredno opazujemo,« pravi Kepplerjeva.

Astronomi imajo sedaj pred sabo pomembno nalogo, in sicer da opazujejo kako se planet razvija ter sledijo njegovemu okroženju okoli zvezde, ki traja okoli 120 let. Nova odkritja so pomembna tudi za razumevanje nastanka planetarnih sistemov kot je naše osončje.

Zoe Leinhardt, astrofizičarka, ki na univerzi v Bristolu raziskuje oblikovanje planetov, je pozdravila odkritje. Gre za relativno mlado zvezdo, ki kaže vse znake, da se tam nahaja planet. Astronomi zelo redko lahko pokažemo fotografijo, običajno so vse kar imamo, interpretacije. To odkritje nakazuje, da je naša ideja o nastajanju planetov pravilna, pravi Leinhardtova in dodaja, da obstaja možnost, da se lahko čez čas pojavijo novi planeti.

Nad novim odkritjem je navdušen tudi Dimitris Stamatellos z Univerze v Osrednjem Lancashiru. Gre za impresivno odkritje, saj gre morebiti za prvo neposredno opazovanje planeta med njegovim nastajanjem znotraj mladega protoplanetnega diska, pravi.

Komentarji: