Putin podpisal zakon, s katerim bo lahko na oblasti do leta 2036

Zakon bo 68-letnemu Putinu omogočil, da bo lahko po izteku aktualnega mandata leta 2024 znova kandidiral na predsedniških volitvah.
Fotografija: Vladimir Putin je bil prvič za predsednika Rusije izvoljen leta 2000. Nasprotniki so kritični do zakona, češ da mu bo omogočil, da bo postal dosmrtni predsednik. FOTO: Sputnik via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin je bil prvič za predsednika Rusije izvoljen leta 2000. Nasprotniki so kritični do zakona, češ da mu bo omogočil, da bo postal dosmrtni predsednik. FOTO: Sputnik via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, ki mu bo omogočil, da bo kandidiral za ta položaj še dva šestletna mandata. Tako bo lahko na oblasti do leta 2036.

image_alt
Ruska duma sprejela zakon, ki bo Putinu omogočil ponovno kandidaturo


68-letni Putin, ki Rusijo vodi že več kot dve desetletji, je spremembe predlagal lani v okviru ustavne reforme, ki so jo Rusi z veliko večino podprli na julijskem referendumu. Parlament je predlog zakona podprl minuli mesec.

Zakon bo Putinu omogočil, da bo lahko po izteku tega mandata leta 2024 znova kandidiral na predsedniških volitvah. Putin je bil prvič za predsednika Rusije izvoljen leta 2000. Na položaju je bil dva zaporedna štiriletna mandata. Nato je predsednik postal njegov zaveznik Dmitrij Medvedjev, ki je podpisal zakon, s katerim se je predsedniški mandat podaljšal na šest let.

Putin se je v Kremelj vrnil leta 2012, za drugi mandat pa je bil izvoljen leta 2018. Nasprotniki so kritični do zakona, češ da bo Putinu omogočil, da bo postal dosmrtni predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: