Putin se je vdal pritisku javnosti

Upokojitveno starost za ženske bodo zvišali s 55 na 60 let, in ne na 63, kot je bilo predvideno. Petletno zvišanje upokojitvene starosti za moške na 65 let medtem ostaja.
Fotografija: Petinšestdesetletnemu Putinu so napovedane spremembe in protesti, ki so temu sledili, zmanjšale javnomnenjsko podporo. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP
Odpri galerijo
Petinšestdesetletnemu Putinu so napovedane spremembe in protesti, ki so temu sledili, zmanjšale javnomnenjsko podporo. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je po očitkih in jeznih protestih omilil napovedane spremembe pokojnine reforme. V televizijskem nagovoru je danes sporočil, da bodo upokojitveno starost po novem za ženske zvišali s 55 na 60 let, in ne na 63, kot je bilo predvideno.

Petletno zvišanje upokojitvene starosti za moške na 65 let medtem ostaja. »Ženske poleg dela skrbijo še za dom, otroke in vnuke. Upokojitvena starost zanje se ne sme zvišati bolj kot za moške,« je pojasnil Putin. Dodal je, da se bodo lahko ženske s tremi ali več otroki upokojile prej, poroča STA.

Ukrep bo začel veljati leta 2019, zvišanje pa bo postopno, poroča britanski BBC. Dejal je, da so zaradi vedno manj delovno aktivnih prebivalcev nujne spremembe. Opozoril je, da sta ogroženi stabilnost in varnost ruske družbe. »Vsakršno odlašanje bi bilo neodgovorno,« je dejal in dodal, da morajo biti njihove odločitve uravnotežene.

Sindikati medtem opozarjajo, da mnogi ne bodo živeli dovolj dolgo, da bi pokojnino sploh dočakali, navaja BBC.

Starejša ženska drži plakat z napisom »Želim se upokojiti«. FOTO: AP
Starejša ženska drži plakat z napisom »Želim se upokojiti«. FOTO: AP


Pričakovana življenjska doba moških v Rusiji je 66 let, za ženske pa 77, navaja svetovna zdravstvena organizacija WHO. Največja država na svetu se sicer že nekaj časa ubada s problemom staranja prebivalstva. Če se trendi ne bodo spremenili, bo leta 2050 dvajset odstotkov ruskih državljanov starejših od 65 let, piše v poročulu Združenih narodov. Rodnost v Rusiji je najbolj prizadel kaos v gospodarstvu na začetku devetdesetih let preteklega stoletja.

Napovedane spremembe so javnomnenjsko podporo ruskemu predsedniku z 80 odstotkov znižale na 64 odstotkov.

Preberite še:

Komentarji: