Rezervni načrti, ki ne pomirjajo nikogar

Britanska vlada se trudi pokazati, da neuspeh v pogajanjih ne bi pomenil konca sveta.
Fotografija: Novi britanski minister za brexit Dominic Raab je poudaril, da Združeno kraljestvo noče zapustiti EU brez dogovora o pogojih izstopa in prihodnjih odnosih, a da je pripravljeno na vse scenarije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Novi britanski minister za brexit Dominic Raab je poudaril, da Združeno kraljestvo noče zapustiti EU brez dogovora o pogojih izstopa in prihodnjih odnosih, a da je pripravljeno na vse scenarije. FOTO: Reuters

Britanska vlada vztraja, da je verjetnost srečnega razpleta pogajanj o brexitu še vedno velika, tudi če pri ključnih nerešenih vprašanjih že mesece ni bilo zaznanega nikakršnega napredka.

Toda hkrati se vedno bolj zaveda, da za uspeh svoje pogajalske strategije še kako potrebuje kredibilen rezervni načrt; takšen, ki bi nasprotno stran prepričal o tem, da je Združeno kraljestvo iz EU pripravljeno izstopiti za vsako ceno.

Ustvarjanje takšnega vtisa je bilo za britansko vlado vse od referenduma velika težava. Vzrok za to je bila odsotnost enotnega stališča o tem, kaj brexit sploh pomeni in koliko vezi z EU bi morala vlada pretrgati, da bi spoštovala referendumski izid. Prostora za interpretacijo ni imela ravno veliko, še bistveno manj pa ga ima danes, ko se čas za pogajanja nezadržno izteka in ko so razlike v pogledih med »leaverji« in »remainerji« v vrstah vladajoče konservativne stranke čedalje nazornejše.


Ohranjanje stabilnosti


Združeno kraljestvo noče zapustiti EU brez dogovora o pogojih izstopa in prihodnjih odnosih, je na dan objave podrobnosti rezervnih načrtov za primer neuspeha pogajanj poudaril Dominic Raab, novi britanski minister za brexit. A kot je zatrdil, se mora vsaka odgovorna vlada pripraviti na možnost in posledice morebitnega neuspeha. V primeru izstopa brez dogovora bo ključni cilj britanske vlade omogočiti gladko delovanje poslovnih, transportnih, raziskovalnih in drugih tokov, tudi če bo to pomenilo, da bo država morala za krajše obdobje ohraniti določene standarde in pravila EU, je potrdil Raab. Ko bo na to dejansko pripravljeno, pa bo Združeno kraljestvo ubralo svojo pot.

Štirindvajset dokumentov, v katerih je ministrstvo za izstop iz EU predstavilo britanski »načrt B«, zajema področja finančnega, gospodarskega, znanstvenega in izobraževalnega sodelovanja med Združenim kraljestvom in EU in vsebuje podrobnosti tega, kaj vse bi britanska vlada v primeru izstopa brez dogovora storila za to, da bi država še naprej nemoteno delovala. Ministrstvo v dokumentih poudarja, da bi brexit brez dogovora pomenil konec prostega dostopa do evropskega trga za britanska podjetja, trgovanje z EU bi po novem potekalo na podlagi pravil Svetovne trgovinske organizacije.

»Ljudje in podjetja ne bi smeli biti zaskrbljeni zaradi priprav na izstop brez dogovora, niti jih ne bi smeli razumeti kot pesimizem glede pogajanj. Prepričani so lahko, da vlada sprejema odgovoren pristop in se tako pripravlja na vse mogoče scenarije,« je poudarilo ministrstvo za brexit.


Pokojnine in sendviči


Tistih Britancev, ki verjamejo, da je brexit slaba ideja, objava načrtov, ki vsebujejo kar nekaj opozoril, ne bo pomirila.

Otoški mediji so najbolj podrobno poročali zlasti o vsebini dokumenta na temo finančnih storitev, v katerem ministrstvo opozarja, da bi lahko britanski državljani, ki živijo v drugih državah EU, po brexitu ostali brez dostopa do svojih britanskih bančnih računov in pokojnin ter da bodo morali Britanci od marca prihodnjega leta najverjetneje plačevati več za finančne transakcije, opravljene v tujini. Iz dokumentov je med drugim razviden tudi velik porast birokracije, predvsem za podjetja, ki bodo želela svoje izdelke oziroma storitve prodajati v EU.

Ko je britanska vlada na vrhuncu referendumske kampanje poskušala državljane opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša brexit, so jo njegovi zagovorniki obtožili ustvarjanja panike in širjenja neresnic. Tudi dve leti zatem isti ljudje dvomijo o njenih namenih. Očitajo ji, da želi državo za večno »prikleniti« na EU, s tem ko v pogajanjih o brexitu zagovarja ohranjanje evropskih pravil in standardov za nedoločen čas.

Dominic Raab je zatrdil, da nekatera opozorila glede negativnih posledic izstopa niso utemeljena in da brexit prinaša tudi priložnosti. »Lahko vam zagotovim, da boste v nasprotju z eno bolj norih trditev še vedno lahko uživali v sendviču in da nimamo nobenih načrtov, da bi uporabili vojsko, zato da bi zagotovili zadostne zaloge hrane.«

Kritiki vladnega pristopa iz vrst opozicije so medtem vztrajali, da rezervni načrti kažejo, kako izstop brez dogovora v resnici ni realna možnost. To so opozorili tudi škotska vlada in predstavniki nekaterih večjih sindikatov ter gospodarskih združenj.

Preberite še:

Komentarji: