Razkrite telefonske številke milijonov uporabnikov Facebooka, tudi slovenskih

Na hekerskih forumih je bila prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov Facebooka, opozarja center za kibernetsko varnost Si-Cert.
Fotografija: Kot opozarjajo na Si–Certu, lahko razkriti podatki s Facebooka koristijo različnim storilcem pri izvajanju poskusov goljufij z družbenim inženiringom. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Kot opozarjajo na Si–Certu, lahko razkriti podatki s Facebooka koristijo različnim storilcem pri izvajanju poskusov goljufij z družbenim inženiringom. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Na hekerskih forumih je bila prosto dostopna zbirka podatkov o kar 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook, je danes objavil odzivni center za kibernetsko varnost Si–Cert, ki med drugim izvaja slovenski nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu.

Kot so zapisali, je med temi podatki tudi 110.178 številk slovenskih uporabnikov. Različnim storilcem so lahko koristne pri izvajanju poskusov goljufij z družbenim inženiringom.

image_alt
V ponedeljek več kot sto žrtev nasedlo spletni prevari

 

Napako odpravili avgusta 2019


Kot še dodajajo, naj bi šlo po poročanju tujih spletnih portalov in izjavi iz podjetja Facebook za podatke, ki so zaradi napake na družabnem omrežju omogočali dostop do telefonskih številk. Napako so odpravili avgusta 2019, ko je bilo po podatkih World Population Review na Facebooku 910.000 slovenskih uporabnikov. Da gre za starejši zajem podatkov, so s pregledom potrdili tudi na Si-Certu.

Kot dodajajo, podatki vsebujejo ime uporabnika, spol, telefonsko številko uporabnika in številko profila na omrežju Facebook, kot kaže, pa tudi datum zajema podatkov o uporabniku.

Dodatno (vendar ne vedno) lahko podatki vsebujejo tudi mesto prebivanja (in prejšnje mesto prebivanja), ime delodajalca, status osebnega razmerja, naslov elektronske pošte in rojstni datum. Nekateri od teh podatkov (razen telefonske številke) so bili morda tudi sicer javno dostopni vsem uporabnikom Facebooka, odvisno od nastavitev profila.

Preberite še:

Komentarji: