Rešitev za vlado kanclerke Angele Merkel?

Merklova in Seehofer sta dosegla dogovor glede migrantov, Seehofer pa ostaja notranji minister.
Fotografija: Notranji minister Horst Seehofer kanclerki Angeli Merkel očita, da lahko vlado vodi le zaradi njega, a ga kljub temu »meče iz sedla«. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Notranji minister Horst Seehofer kanclerki Angeli Merkel očita, da lahko vlado vodi le zaradi njega, a ga kljub temu »meče iz sedla«. FOTO: AFP

Berlin – Krščanskodemokratski kanclerki Nemčije Angeli Merkel, ki je govorila o veliki želji za rešitev spora zaradi begunske politike s sestrsko bavarsko CSU, se bo ta morda vendarle izpolnila. Iz berlinske hiše Konrada Adenauerja, kjer so potekala pogajanja o hudih sporih v nemški vladi, so poročali o dogovoru o zaprtih centrih za obravnavo beguncev na Bavarskem.

Če bodo nemški krščanskodemokratski in krščanskosocialni pogajalci tudi zapečatili dogovor, o katerem so v ponedeljek zvečer poročali po navadi dobro obveščeni mediji, bodo morali iskalci azila v takšnih centrih počakati na konec postopkov in če jim ti ne bodo pokazali pravice do azila, naj bi jih od tam tudi direktno odpravili iz Nemčije. Podoben predlog so v osrednji evropski državi že obravnavali leta 2015, a je spodletel zaradi nasprotovanja socialdemokratskih partnerjev kanclerke Merklove in bavarskega prvaka Horsta Seehoferja. Prejšnji bavarski ministrski predsednik in sedanji notranji minister je nedavno spet obudil idejo in s svojim »masterplanom« dodobra razburkal nemško politično prizorišče.

Ni še jasno, ali bo SPD Andree Nahles soglašala s takšnimi rešitvami, saj je tudi sama predstavila svoje videnje rešitve begunske krize, kanclerka Merklova pa bo zagotovo olajšana, če se v zgodovino ne bo vpisala kot razbijalka povojne povezave med CDU in CSU. Seehofer je pred tem streljal z vsemi besednimi topovi in v časopisu Süddeutsche Zeitung izjavljal, da se ne bo pustil odpustiti kanclerki, ki je kanclerka le zaradi njega. »Oseba, ki sem ji pomagal v sedlo, me zdaj meče iz njega!« Takšen položaj je bil zanj nepredstavljiv. »Moral bi se upogniti, tega pa ne znam.« Spraševal se je, ali še lahko ostane na svojem položaju, če temeljne usmeritve ne soglašajo s tistimi, ki jih zagovarja, spor med sestrskima strankama pa je med drugimi poskušal pomirjevati predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble, ki uživa veliko spoštovanje v obeh delih konservativne unije.

Horst Seehofer bo ostal notranji minister. FOTO: Reuters
Horst Seehofer bo ostal notranji minister. FOTO: Reuters


Podrobnosti o dogovoru, ki so prišle v javnost v ponedeljek zvečer, predvidevajo, da bodo v tranzitnih centrih obravnavali tudi v drugih državah EU registrirane begunce ter jih od tam vračali v te države. Nezakonite migrante pa bodo zavračali že na nemško-avstrijski meji. Pravni zgled za takšno obravnavanje migrantov naj bi bila zakonodaja, ki ureja takšne postopke na letališčih. Na njih pristojni uradniki v 48. urah odločijo, ali potniki brez predpisanih dokumentov lahko vstopijo v državo ali ne, za pritožbe na njihovo odločitev je predvideno nekaj dni, za odločitev sodišča dva tedna. Če potniki nimajo pravice do vstopa v Nemčijo in so pripotovali iz kakšne druge države EU, jih v skladu z dublinskimi sporazumi vrnejo tja.

S ponedeljkovim dogovorom bo Horst Seehofer ostal notranji minister, kanclerka Angela Merkel pa je govorila o »res dobrem kompromisu«. Tranzicijski centri so po njenih besedah »interni nacionalni ukrep«, a hoče Nemčija ukrepati v dogovoru z drugimi evropskimi državami. »Duh partnerstva v EU je ohranjen!« Nemčija predvsem računa na sodelovanje Avstrije, ni pa še ni znano, ali bo koalicijska partnerica CDU/CSU kanclerke Merklove in bavarskega prvaka Seehoferja soglašala z novimi stališči. Pogajanja z najvišjimi predstavniki so se začela že v ponedeljek pozno zvečer.

Komentarji: