Rumeni jopiči znova na ulicah, tudi tokrat nasilni izgredi

Na Elizejskih poljanah v središču Pariza se je zbralo približno tisoč protestnikov. Demonstracije so potekale tudi drugod po Parizu in v drugih mestih po državi.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

V Franciji so danes že osmo soboto zapored potekali protesti rumenih jopičev, demonstracije pa so kljub občutno manjšemu številu udeležencev tudi tokrat zaznamovali nasilni izgredi.

Na Elizejskih poljanah v središču Pariza se je zbralo približno tisoč protestnikov. Demonstracije so sicer potekale tudi drugod po Parizu in v drugih mestih po državi, vendar pa niso bile tako množične kot pred tedni. Po podatkih policije je bilo danes ob 15. uri na ulicah po celotni Franciji okrog 25.000 protestnikov, medtem ko jih je bilo prejšnji teden 32.000, ob začetku protestov novembra lani pa jih je bilo na ulicah 282.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Kmalu po začetku današnjih protestov so oblasti po vsej državi zabeležile več nasilnih incidentov. V Parizu so protestniki v policijo metali steklenice in kamenje, na kar so policisti odgovorili s solzivcem. Solzivec so nad izgredniki policisti med drugim uporabili tudi v mestih Beauvais, Rouen in Montpellier.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je protestnike na twitterju pozval k »odgovornosti in spoštovanju zakonov«.Protestniki so se v Parizu s policisti spopadli tudi v bližini francoskega parlamenta in muzeja Musee d'Orsay. Množice turistov so v bližini muzeja sredi popoldneva bežale pred solzivcem, policija pa je blokirala mostove čez Seno. Protestniki so se nato vendarle umaknili stran od obrežja Sene in odšli proti parlamentu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux je v petek obsodil protestnike, ki še vedno vztrajajo na francoskih ulicah. Označil jih je za »agitatorje, ki želijo upor in v bistvu strmoglaviti vlado«.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron decembra napovedal nekatere ukrepe za pomiritev protestov, se je sicer število udeležencev demonstracij občutno zmanjšalo.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Protestnike je v sredo razburila aretacija enega vidnejših predstavnikov gibanja Erica Droueta. Oblasti so ga prijele in pridržale za deset ur, ker naj bi organiziral protest, ne da bi o tem obvestil policijo. Voznika tovornjaka, ki je med drugim nastopal kot tiskovni predstavnik gibanja, so sicer aretirali že prejšnji mesec, ker je imel pri sebi na enem od protestov leseno palico, ki so jo označili za orožje. Zaradi nošenja »prepovedanega orožja kategorije D« bo moral junija na sodišče.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Gibanje rumenih jopičev sodeč po rezultatih javnomnenjske ankete, ki jo je v četrtek objavilo podjetje Odoxa Dentsu, podpira 55 odstotkov Francozov.

Preberite še:

Komentarji: