Rusija nadzira več kot 70 odstotkov Severnodonecka

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 110. dan vojne.
Fotografija: V Severbnodonecku se na strani Ukrajine bojujejo tudi enote tujih borcev. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters
Odpri galerijo
V Severbnodonecku se na strani Ukrajine bojujejo tudi enote tujih borcev. FOTO: Serhii Nuzhnenko/Reuters

19.45 Rusija po navedbah ukrajinskih virov nadzira več kot 70 odstotkov Severnodonecka

Ruske sile sedaj nadzorujejo več kot 70 odstotkov mesta Severodoneck, z zavzetjem upravnega dela mesta pa so skoraj v celoti prevzeli nadzor nad regijo Lugansk, je danes dejal guverner regije Sergej Hajdaj. Načelnik ukrajinske policije je medtem opozoril, da je bilo tekom ruske invazije ubitih več kot 12.000 civilistov.

Hajdaj je opozoril, da četudi ruske enote niso popolnoma zavzele mesta Severodoneck, so uničili vse tri mostove, ki vodijo v mesto, kar onemogoča evakuacijo prebivalcev in prevoz blaga. Dodal je še, da prebivalci, ki so ostali v mestu, živijo v izredno težkih razmerah, saj je mesto pod nenehnim obstreljevanjem.

Vojaški predstavnik samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin je medtem za medije v Donecku dejal, da ukrajinske sile ne morejo več zapustiti Severodonecka, saj naj bi bil uničen zadnji most, ki ga povezuje s sosednjim mestom Lisičansk. Ukrajinske sile je nato pozval, naj se predajo, poroča BBC.

15.15  Macron za močnejšo evropsko vojaško industrijo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v luči ruske invazije na Ukrajino pozval k povečanju sredstev za obrambo. Na sejmu orožarske industrije v Parizu je dejal, da Evropa v danih razmerah potrebuje mnogo močnejšo vojaško industrijo, da se ji ne bo treba zanašati na dobavitelje od drugod. Macron je dejal, da se Francija od začetka ruske invazije na Ukrajino nahaja v obdobju vojnega gospodarstva, v katerem bo po njegovi oceni še dolgo, in na to se je treba prilagoditi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je tudi, da je obrambno ministrstvo in poveljstvo vojske pozval, naj novim geopolitičnim razmeram ustrezno prilagodita šestletni proračunski načrt, ki se izteče leta 2025. Že pred vojno v Ukrajini je Francija od leta 2017, ko je Macron postal predsednik, postopoma povečevala obrambni proračun, ki je letos dosegel 41 milijard evrov, do leta 2025 pa naj bi se povečal na 50 milijard letno.

13.00  Zaradi obstreljevanja nemogoče izvesti evakuacijo

Guverner Luganska Sergej Hajdaj je dejal, da je zaradi obstreljevanja nemogoče izvesti množično evakuacijo lokalnega prebivalstva iz Severodonecka ali v mesto pripeljati humanitarno pomoč. Na humanitarno katastrofo opozarja tudi svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova, Jurij Sak. »Razmere na področju humanitarne krize so zelo, zelo težke. Ukrajinske oborožene sile pa še vedno nadzorujejo industrijski del Severodonecka,« je dejal Sak. »Gre za spopade na ulicah. Ukrajinska vojska ponekod celo izvaja protinapade,« je dejal svetovalec in dodal, da bi to lahko počela učinkoviteje, če bi Ukrajina hitreje dobila težko orožje, poroča Deutsche Welle.

FOTO: Bulent Kilic/AFP
FOTO: Bulent Kilic/AFP

12.33  V vojni v Ukrajini ubitih okoli 288 otrok

»Do 13. junija 2022 je ruska oborožena agresija v Ukrajini prizadela več kot 815 otrok. Po podatkih tožilstva za mladoletnike je bilo ubitih 288 otrok, več kot 527 pa jih je bilo ranjenih,« je ukrajinsko generalno tožilstvo zapisalo v objavi na telegramu, ki ga povzema ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Največ žrtev med otroki je bilo potrjenih v regiji Doneck, in sicer 218. V regiji Harkov so našteli 166 žrtev, sledijo Kijev (116), Černigov (68), Lugansk (54), Herson (52), Mikolajev (48), Zaporožje (30) in regija Sumi (17). V vojni je bilo poškodovanih tudi 1971 izobraževalnih ustanov, od tega jih je bilo 194 popolnoma uničenih.

11.44  Podoljak: Potrebujemo težko orožje

Mihajlo Podoljak, svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika, je na twitterju dejal, da za konec vojne njegova država potrebuje »pariteto težkega orožja«, med drugim tisoč tankov, dva tisoč oklepnih vozil in tisoč dronov.

10.33  Rusija v stotih dneh vojne z izvozom goriva zaslužila 93 milijard evrov

Rusija je v prvih stotih dneh vojne v Ukrajini z izvozom fosilnih goriv zaslužila 93 milijard evrov, pri čemer je bilo največ goriva izvoženega v EU, ugotavlja Center za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA). Največje uvoznice so bile Kitajska (12,6 milijarde evrov), Nemčija (12,1 milijarde evrov) in Italija (7,8 milijarde evrov). Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, poročilo neodvisnega centra s sedežem na Finskem prihaja v času, ko Kijev poziva zahodne države, naj prekinejo trgovanje z Rusijo.

Poročilo navaja, da je EU v prvih stotih dneh vojne prevzela 61 odstotkov ruskega izvoza fosilnih goriv v vrednosti približno 57 milijard evrov. Največ, 46 milijard evrov, je Rusija zaslužila na račun prodaje surove nafte. Sledijo plin iz plinovodov (24 milijard evrov), naftni derivati (13 milijard evrov), utekočinjeni zemeljski plin (5,1 milijarde evrov) in premog (4,8 milijarde evrov). Po ugotovitvah CREA se ruski prihodki od izvoza od marca zmanjšujejo, vendar ostajajo rekordno visoki.

Obseg uvoza se je maja v Rusiji v primerjavi z obdobjem pred invazijo nekoliko zmanjšal, in sicer za približno 15 odstotkov, saj so se številne države in podjetja izogibale ruskim dobavam. Zmanjšanje povpraševanja in nižja cena ruske nafte sta državo maja stala približno 200 milijonov evrov na dan. A kot ugotavljajo raziskovalci CREA, je povečanje povpraševanja po fosilnih gorivih ustvarilo nepričakovan izkupiček: Ruske izvozne cene so bile v povprečju za 60 odstotkov višje kot lani.

09.37  Ukrajinska vojska prisiljena v umik iz središča Severodonecka

Ukrajinska vojska je danes potrdila, da so bile njene sile potisnjene iz središča Severodonecka. Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je rusko topništvo z obstreljevanjem središča mesta prisililo ukrajinske branilce v umik. Kljub temu Ukrajina še naprej nadzoruje okoli tretjino mesta. Če pade Severodoneck, bodo ruske sile tako rekoč v celoti zasedle regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck tvori Donbas. To območje na vzhodu Ukrajine je v zadnjih tednih glavno bojišče v Ukrajini. Ruske sile si prizadevajo dokončno zasesti Severodoneck in sosednje mesto Lisičansk, s čimer bi si odprle pot do mesta Kramatorsk ter do vzpostavitve nadzora nad celotnim Donbasom.

V svojem nočnem nagovoru je Zelenski dejal, da so boji za Severodoneck zelo siloviti, guverner Luganska Sergij Hajdaj pa je opozoril, da Rusi poskušajo z napadi na preostale mostove povsem odrezati mesto od njenega zaledja. Po njegovih besedah bodo ruske sile zelo verjetno v prihodnjih dveh dneh poskušale zasesti mesto s svojimi rezervnimi enotami. Hajdaj je obtožil napadalce, da obstreljujejo kemično tovarno Azot, kjer se menda skriva več sto civilistov. Vodja luganskih separatistov Leonid Pasečnik je dejal, da proruske sile območje tovarne Azot ne napadajo agresivno, saj da se zavedajo nevarnosti okoljske katastrofe. Pri tem je obtožil ukrajinsko vojsko, da iz območja tovarne obstreljuje mesto.

Ruske sile so sicer po navedbah lokalnih oblasti uničile most, ki povezuje mesto Severodoneck in njegovo pobrateno mesto Lisičansk, s čimer so po navedbah lokalnih oblasti prekinile možno evakuacijsko pot za civiliste. Sergij Gajgdaj, guverner Luganska, je v nedeljo dejal, da je ruska vojska uničila most čez reko Siverski Donec, ki je povezoval obe mesti, pri čemer je ostal le eden od treh mostov.

image_alt
Putin rusko invazijo primerjal z osvajanji Petra Velikega

07.45  Operacije prečkanja reke bodo verjetno določile potek vojne

V prihodnjih mesecih bodo operacije prečkanja reke verjetno med najpomembnejšimi odločilnimi dejavniki v poteku vojne, je v svojem zadnjem poročilu zapisalo ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva, njihove ugotovitve povzema Guardian. Ključni, 90 kilometrov dolg osrednji sektor ruske frontne črte v Donbasu leži zahodno od reke Siverski Donec, in da bi Rusija dosegla uspeh v trenutni operativni fazi svoje ofenzive na Donbas, bo »morala dokončati ambiciozne bočne akcije ali izvajati napadalne prehode reke«. Ukrajinskim silam je večinoma uspelo porušiti mostove, preden so se umaknili, medtem ko se Rusija trudi vzpostaviti zapleteno usklajevanje, potrebno za uspešno, obsežno prečkanje reke pod ognjem, dodaja poročilo.

07.41  AI Rusijo obtožuje vojnih zločinov v Harkovu

Organizacija Amnesty International (AI) je Rusijo obtožila vojnih zločinov v Ukrajini in dejala, da so napadi na Harkov – mnogi z uporabo prepovedanih kasetnih bomb – ubili na stotine civilistov, poroča Guardian. Skupina za pravice je v poročilu o drugem največjem ukrajinskem mestu zapisala: »Ponavljajoča se bombardiranja stanovanjskih sosesk v Harkovu so neselektivni napadi, v katerih je bilo ubitih in ranjenih na stotine civilistov in kot takšni predstavljajo vojne zločine. To velja tako za napade, ki se izvajajo s kasetnim (strelivom), kot tudi za napade z drugimi vrstami nevodenih raket in nevodenih topniških granat. Nadaljnja uporaba takšnega nenatančnega eksplozivnega orožja v naseljenih civilnih območjih, ob zavedanju, da vedno znova povzroča veliko število civilnih žrtev, lahko pomeni celo usmerjanje napadov na civilno prebivalstvo.« Amnesty je sporočil, da so v Harkovu odkrili dokaz, da so ruske sile večkrat uporabile kasetne bombe 9N210 in 9N235 in raztresljive kopenske mine, ki so vse prepovedane v skladu z mednarodnimi konvencijami.

Kemična tovarna Azot v Severodonecku. FOTO: Stringer/Reuters
Kemična tovarna Azot v Severodonecku. FOTO: Stringer/Reuters

06.50  Rusi zavzeli večino Severodonecka, Azot ostaja pod ukrajinskim nadzorom

Ukrajinski branilci so se odločno borili za »vsak meter« Severodonecka, je dejal predsednik Volodimir Zelenski, medtem ko so ruske sile uničile most do drugega mesta čez reko in civilistom pustile le en izhod, poroča Reuters. Severodoneck je postal epicenter širše bitke za nadzor nad vzhodnim delom Ukrajine v regiji Donbas. Ruske sile so zavzele večino tega mesta, saj so uničile dele mesta v enem najbolj krvavih napadov, odkar je Kremelj sprožil svojo invazijo 24. februarja. »Ključni taktični cilj okupatorjev se ni spremenil: pritiskajo na Severodoneck, kjer potekajo hudi boji, in to dobesedno za vsak meter zemlje,« je v nedeljo v svojem nočnem videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da ruska vojska poskuša namestiti rezerve v Donbas.

image_alt
Jedrske grožnje ne prihajajo le z vzhoda

Zelenski je dejal, da podobe 12-letnika, ranjenega v ruskem napadu, zdaj ni mogoče izbrisati. »Je svetovni obraz Rusije. Prav takšna dejstva bodo poudarila način, kako Rusijo vidi svet,« je dejal. »Ne Peter Veliki, ne Lev Tolstoj, ampak otroci, ranjeni in ubiti v ruskih napadih,« je dejal Zelenski, in sicer v luči pripomb ruskega predsednika Putina prejšnji teden, ki je vojaški pohod Moskve primerjal z osvajanjem dežel ruskega carja Petra Velikega v 18. stoletju. Ukrajinske in ruske sile so se v nedeljo še vedno borile ulico za ulico v Severodonecku, pa je dejal guverner province Lugansk Sergij Gajdaj. Ruske sile so zavzele večino mesta, vendar ukrajinske čete še vedno nadzorujejo industrijsko območje in kemično tovarno Azot, kjer se skriva več sto civilistov. »Približno 500 civilistov ostaja na ozemlju Azota, od tega 40 otrok. Tu in tam vojski uspe koga evakuirati,« je dejal Gajdaj.

Preberite še: