Rusija s tiralico nad estonsko premierko

Kremelj je Kajo Kallas obtožil sovražnih dejanj in jo razglasil za iskano osebo.
Fotografija: Predsednica estonske vlade Kaja Kallas FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Predsednica estonske vlade Kaja Kallas FOTO: Johanna Geron/Reuters

Kremelj je estonsko premierko Kajo Kallas obtožil sovražnih dejanj in jo skupaj s še dvema visokima predstavnika Estonije in Litve uvrstil na seznam iskanih oseb. V povezavi z odstranjevanjem spomenikov iz dobe Sovjetske zveze jim očitajo skrunitev zgodovinskega spomina.

»To so ljudje, ki izvajajo sovražna dejanja proti zgodovinskemu spominu in naši državi,« je novinarjem danes po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Poleg Kallasove so ruske oblasti za iskane osebe razglasile državnega sekretarja Estonije Taimarja Peterkoropa in litovskega ministra za kulturo Simonasa Kairysa, poroča spletni portal Deutsche Welle.

Neimenovani vir v ruskih varnostnih službah je za tiskovno agencijo Tass dejal, da trojico preganjajo zaradi »uničevanja spomenikov sovjetskim vojakom«.

Predsednica estonske vlade Kaja Kallas FOTO: John Thys/AFP
Predsednica estonske vlade Kaja Kallas FOTO: John Thys/AFP

Estonija, Litva in Latvija so v zadnjih letih začele odstranjevati spomenike iz obdobja Sovjetske zveze, ki jih vidijo kot simbol sovjetske okupacije. Rusija se je na to kritično odzvala.

Moskva je ta mesec poleg tega poklicala na pogovor diplomatske predstavnike vseh treh baltskih držav in jih obtožila sabotaže ruskih predsedniških volitev na njihovih ozemljih, kjer živi tudi ruska manjšina, češ da se niso odzivali na prošnje Rusije, naj zagotovijo varnost na voliščih na ruskih veleposlaništvih v teh državah.

Kallasova je sicer vse od začetka ruske agresije nad Ukrajino februarja 2022 odločno na strani Kijeva. Znotraj Evropske unije in zveze Nato je ena najglasnejših podpornic dobave več orožja Ukrajini.

Komentarji: