
Neomejen dostop | že od 14,99€
Kar 42 odstotkov hrane v Evropi vsebuje ostanke pesticidov, pri čemer je več kot polovica teh vzorcev kontaminiranih z več različnimi pesticidi hkrati, razkriva najnovejše poročilo Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Še posebej izpostavljeni so sadeži, kot so hruške in pomaranče.
Raziskava, opravljena vsaka tri leta, vključuje vzorce dvanajstih živil, in sicer korenja, cvetače, kivija, čebule, pomaranč, hrušk, krompirja, suhega fižola, rjavega riža, rži, govejih jeter in perutninske maščobe.
EFSA je raziskavo opravila na podlagi 13.246 vzorcev hrane iz držav EU in Norveške ter Islandije. Slovenija je imela v raziskavi 154 vzorcev, od teh je bilo 42,2 odstotka pridelanih doma, 46,1 odstotka v Evropski uniji, 11,7 odstotka pa jih je bilo v Slovenijo dostavljenih iz tretje države oziroma jih je imelo neznano poreklo. Manj kot 30 odstotkov vseh vzorcev iz Slovenije je vsebovalo pesticide.
Rezultati kažejo, da je 96,3 odstotka vseh vzorcev znotraj zakonsko določenih meja. Strokovnjaki kljub vsemu opozarjajo, da trenutni varnostni standardi ne upoštevajo učinkov kombiniranega delovanja več pesticidov, kar predstavlja potencialno tveganje za zdravje ljudi, zlasti otrok in nosečnic. Organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) poziva k uvedbi faktorja ocene mešani za boljšo zaščito javnega zdravja.
Tudi količina hrane, ki vsebuje pesticide, se od leta 2000 skorajda ni spremenila. V organizaciji PAN kljub temu poudarjajo, da se je količina hrane, ki vsebuje več različnih pesticidov hkrati, podvojila.
»Skrb vzbujajoče je dejstvo, da so Evropejci izpostavljeni pesticidom na tako visoki ravni, medtem ko Evropska unija ignorira morebitne posledice,« je dejal Angeliki Lysimachou, vodja oddelka za znanost v PAN Europe.
Izpostavljenost več pesticidom naenkrat lahko že v najmanjših dozah vodi v nepravilno delovanje imunskega sistema in rakava obolenja, še opozarjajo v PAN.
Komentarji