Savdskega novinarja so v Turčiji najverjetneje ubili njegovi rojaki

Odkar je Hašodži v torek obiskal savdski konzulat v Istanbulu, ga niso več videli.
Fotografija: Hašodži je bil več kot tri desetletja eden glavnih zagovornikov družbenih in političnih reform v Savdski Arabiji in na Bližnjem vzhodu. FOTO: Osman Orsal/Reuters
Odpri galerijo
Hašodži je bil več kot tri desetletja eden glavnih zagovornikov družbenih in političnih reform v Savdski Arabiji in na Bližnjem vzhodu. FOTO: Osman Orsal/Reuters

Savdski novinar Džamal Hašodži, ki je bil v svojih zapisih pogosto kritičen do domačega režima, je bil najverjetneje ubit, domneva turška policija.

Odkar je Hašodži v torek obiskal savdski konzulat v Istanbulu, kamor je odšel po dokumente za poroko s svojo turško zaročenko, ga niso več videli. Po nekaj dneh preiskave je turška policija naznanila, da ima dokaze (med drugim tudi videoposnetke), da so novinarja ubili. »Ubila ga je ekipa 15 Savdijcev, ki so jo posebej zato poslali v Istanbul in je nato še isti dan odšla,« je dejal neimenovani predstavnik turških oblasti.

Savdska državna tiskovna agencija je trditve zanikala in jih označila za »neutemeljene«; pričakuje se, da bo danes izjavo v zvezi s tem dogodkom podal tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

59-letnik je bil več kot tri desetletja eden glavnih zagovornikov družbenih in političnih reform v Savdski Arabiji in na Bližnjem vzhodu.

Hašodži se je konec septembra mudil v Londonu. FOTO: Reuters
Hašodži se je konec septembra mudil v Londonu. FOTO: Reuters


Med drugim je pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post in britanski Guardian. Kot poroča STA, je bil kritičen do nekaterih politik savdskega princa Mohameda bin Salmana in vpletanja Rijada v vojno v Jemnu.

Preberite še:

Komentarji: