Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Športni prezir do Donalda Trumpa (FOTO)

Tradicionalni sprejemi najboljših športnih ekip so se spremenili v prepevanje himne.
Pevski del nastopa Donaldu Trumpu ni šel preveč od rok, besedilo mu je ušlo že med himno. FOTO: AP
Pevski del nastopa Donaldu Trumpu ni šel preveč od rok, besedilo mu je ušlo že med himno. FOTO: AP
6. 6. 2018 | 07:46
6. 6. 2018 | 08:01
3:50
Washington - Namesto običajne slovesnosti za prvaka ameriške nogometne lige NFL sta včeraj ansambel marincev in zbor vojske spremljala predsednika države, ko je na trati pred Belo hišo mrmral himno ter za Američane nič manj posvečeno »God Bless America«. Spor Donalda Trumpa z filadelfijskimi orli je novo dno njegovega spopada z ameriškimi športniki.
 

Pregnal bi jih kar iz države

 
Prejšnji mesec se je zdelo, da je predsednik nogometno ligo ovil okoli svojega prsta, saj so lastniki moštev sprejeli pravilo, da igralci med igranjem himne na igrišču ne smejo več protestirati s klečanjem (ali na kakršenkoli drug način), lahko pa ostanejo v garderobi. Trump je na glas ugibal, ali ne bi bilo treba tistih, ki himno uporabijo za protest proti nepravični družbi in proti nasilju policije do temnopoltih, pregnati ne samo iz igrišč, ampak tudi iz države.
 
Na tihem je verjetno kuhal mulo, ker so februarja favorizirani Patrioti iz Nove Anglije niso postali prvaki, skupaj z lastnikom  Robertom Kraftom, ki mu je za svečano prisego podaril milijon dolarjev. Trener Bill Belichick pa mu je med kampanjo spisal prisrčno pismo podpore. Toda Filedelfija Eagles so spodnesli lanske prvake in si prvič v zgodovini kluba nadeli šampionske prstane.

Filedelfija Eagles so spodnesli lanske prvake in si prvič v zgodovini kluba nadeli šampionske prstane. Spodnesli pa so tudi sprejem v Beli hiši. FOTO: AFP
Filedelfija Eagles so spodnesli lanske prvake in si prvič v zgodovini kluba nadeli šampionske prstane. Spodnesli pa so tudi sprejem v Beli hiši. FOTO: AFP

 

Štirikrat se je izognil vpoklicu

 
Spodnesli so tudi včerajšnjo slavje, saj je Bela hiša v ponedeljek preklicala vabilo, ko je postalo jasno, da naj bi na obisk prišli le lastnik orlov, dva ali trije igralci in maskota moštva. Namesto tega so za navijale orlov pripravili »dogodek v čast naši veliki državi« in se »poklonili herojem, ki se borijo za njeno zaščito«, kot je zapisal predsednik, ki se je štirikrat izognil vpoklicu v Vietnamsko vojno.
 
Toda pevski del nastopa Trumpu ni šel preveč od rok, besedilo mu je ušlo že med himno, prepevanje God Bless America, ki jo morajo mladi Američani na izust znati že v osnovni šoli, pa se je končalo sredi prve kitice. To ni prvi razdor z vrhunskimi športniki, saj je lani umaknil vabilo košarkarskemu klubu Golden State Warrios, prvakom lige NBA. Takrat je za to okrivil igralca Stephena Curryja, »odhod v Belo hišo je velika čast za prvake, Curry okleva, zato je povabilo umaknjeno,« je užaljeno sporočil prek družbenega omrežja twitter. 


LeBron James: Vem, da ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal, nihče ne bo sprejel vabila. FOTO: AP
LeBron James: Vem, da ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal, nihče ne bo sprejel vabila. FOTO: AP


Nihče ne bo sprejel vabila

 
Letos mu ne bo treba iskati izgovorov. »Vem, da ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal, nihče ne bo sprejel vabila,« se je še vedno ta hip najboljši košarkar LeBron James iz moštva Cleveland Cavaliers včeraj odzval na farso v Beli hiši. Nocoj se z bojevniki v tretji tekmi finala merijo za naslov, kljub iskricam na igrišču pa sta obe moštvi soglasni, da si predsednik ne zasluži njihovega obiska, ne glede na zmagovalca.

Po besedah Curryja se sedaj vsaka športna ekipa sooča z enakimi pomisleki, njegov soigralec Kevin Durant pa je pripomnil, da kaj drugega kot užaljen umik vabila Filadelfiji od Trumpa ni bilo pričakovati. Njun trener Steve Kerr, oster kritik sedanjega predsednika, pa je nekoliko pikro dodal, da »bo lepo, ko bo čez tri leta vse spet normalno«.

Stephen Curry je lani zavrnil sprejem pri predsedniku. FOTO: AFP
Stephen Curry je lani zavrnil sprejem pri predsedniku. FOTO: AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine