Srbska vojska ne bo dovolila nasilnega rušenja vlade

Danes popoldan se bodo v Beogradu zbrali protestniki iz vse Srbije, jutri pa maratonci z vsega sveta.
Fotografija: Protestniki iz vse Srbije potujejo danes potovali na protest v Beograd. Fotografija je s protesta prejšnjo soboto. Foto Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki iz vse Srbije potujejo danes potovali na protest v Beograd. Fotografija je s protesta prejšnjo soboto. Foto Marko Djurica/Reuters


Čeprav v Beogradu in v vsej Srbiji na videz teče povsem mirno in navadno življenje, v njej vseeno politično vre. Danes bodo šli protestniki, predvidoma kakih 100 tisoč, iz vse države v Beograd protestirat proti avtokratskemu režimu, ki ga v njihovih očeh pooseblja predsednik Srbije Aleksander Vučić. Proteste 1 od 5 milijonov organizira opozicija, potekajo že peti mesec ob sobotah v Beogradu, ob petkih pa drugod po Srbiji. Nenje se odziva tudi Vučićeva vladna stranka, ki organizira ravno tako tu in tam kak protest, množični je bil v četrtek v Novem Sadu.
 

Priprave na proteste in maraton


Protestniki bodo danes v Beograd danes s seboj prinesli šotore in spalne vreče. Napovedujejo mirne proteste, a nihče ne ve, kaj bo. Beograd se je sinoči pripravljal na proteste na poseben način. Pred skupščino, kjer se bodo protestniki zbrali, so pozno v noč zalivali travo, in to tako močno, da je voda stala po vsem parku, kjer naj bi stali tudi protestniki. Protestnikov sinoči še ni bilo.

V glavno srbsko mesto pa že od včeraj prihajajo tekači. Za jutrišnja polmaraton in maraton po beograjskih ulicah jih je prijavljenih 8000, en avtobus tudi iz Ljubljane. Za tek na pet kilometrov se ni treba prijaviti, a se tudi na njem pričakuje nekaj tisoč tekačev. Vikend bo v varnostnem smislu zaradi množice protestnikov in množice tekačev izredno zahteven.
 

Prometni režim


Vse ceste proti Beogradu bodo danes in jutri najbrž nabito polne. Srbski avtobusni prevozniki namreč protestnikom niso omogočili najeti avtobusov za prevoz do glavnega mesta. Opozicija razpolaga s podatki, da je prevoznikom prepovedala prevoze v soboto Vučićeva oblast, predvsem z grožnjo inšpekcijskih nadzorov, prav tako pa, da policija zahteva od železnice sezname kupcev skupinskih vozovnic. Protestniki bodo zaradi obojega potovali v Beograd iz vse Srbije z lastnim prevozom.

Za promet bo popoldne zagotovo zaprto središče Beograda, vsaj pred skupščino, kjer se bo predvidoma zbralo na deset tisoče ljudi.
 

Varnost, vojska in opozicija


Čeprav opozicijski politiki, ki proteste organizirajo, poudarjajo, da bo današnji vsesrbski protest miren, je nemogoče zaupati. Hkrati z napovedjo mirnih protestov namreč povedo, da se lahko zaplete, če bi prišlo do provokacij s strani vlade ali njenih služb, pri čemer se misli na policijo, pa tudi na vojsko. V protestih, ki tečejo po vsej Srbiji že peti mesec, je policija enkrat že posredovala, in sicer takrat, ko so protestniki vdrli v stavbo televizije.

 

Ta teden je bil v Beogradu skupni sestanek generalštaba srbske vojske in najožjih sodelavcev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ki je hkrati poveljnik oboroženih sil. Generalštab je po sestanku sporočil dvoje: da zaradi varnosti svojih državljanov na Kosovu »vojska pozorno spremlja dogajanje, ki lahko povzroči nemire med Srbi na Kosovu«, mednarodno skupnost pa spomnil, da so mednarodne sile Kforja prve odgovorne za varnost vseh, ki živijo tam.

Drugi del sporočila generalštaba se je nanašal na zahteve politične opozicije, ki hoče s protesti doseči odstop obstoječe oblasti. Poudaril je, da vojska ne bo rušila legalno in legitimno izvoljene oblasti v Srbiji, prav tako pa »kot varuh miru in stabilnosti ne bo nikomur dovolila poskusa državnega udara«. Sporočil je tudi, da je »vojska pripravljena, da izvede vsako povelje svojega vrhovnega poveljnika, da ohrani mir in stabilnost države in ljudstva«.

Opozicija je na to odreagirala ogorčeno, saj da je naloga vojske ohranjanje zunanjih meja, ne pa vpletanje v vsakodnevno politiko. Toda verbalno »vpletanje« vojske je pravzaprav odziv na nastope upokojenega generala Sreta Malinovića, ki se je pridružil opoziciji in je aktivist na protestih proti Vučiću.


Opozicija in ženske


V Beogradu se zadnji čas dogajajo burni, a za zunanjega opazovalca pravzaprav humorni dogodki. Pred dnevi je eden od opozicijskih voditeljev prišel na vrata župana Beograda s peticijo proti urbanističnim posegom, ki se izvajajo v Beogradu. Vrata mu je odprla skupina žensk, ki so ravno takrat imele na občini sestanek o nasilju nad ženskami, skupaj z občinskimi uslužbenkami. Ostro so se obrnile proti opoziciji in branile režim, opoziciji niso dovolile vstopa, dve sta tudi omedleli in so ju odpeljali na urgenco, opozicijski voditelj pa je pri vsem skupaj nekoliko izgubil živce in bil osoren, kar so kasneje interpretirali kot nasilje nad ženskami.

Opozicija nasploh trdi, da prihaja v Beogradu do urbanističnega terorja, saj so gradbišča odprta že vsepovsod, nekatere pomembne ceste so zaradi gradbenih del zaprte za promet in motijo normalno življenje, za kar krivijo Vučićevo vlado. Opozicija obiskuje posamezna gradbišča; z enega so delavci ob taki priložnosti sredi dela odšli domov.
 

Gladovna stavka obrambnega ministra in podžupana Beograda


Zaradi tovrstnega »nasilja« opozicije je namestnik župana Beograda Goran Vesić nameraval pričel včeraj z gladovno stavko, prav tako je nameraval zaradi nasilja opozicije gladovno stavkati tudi minister za obrambo Aleksander Vulin. vendar sta zadnji hip gladovno stavko preložila.

Kam bo vse to pripeljalo, je težko reči. Opozicija, ki na protestih zahteva demokratizacijo medijev – predvsem nacionalne televizije –, odhod Vučićeve oblasti in s tem demokratizacijo družbe, ni hotela izdati, kakšen program je pripravila za današnji protest. Poudarila pa je, da po njem ne bo več tako, kot je bilo.

Komentarji: