Srečanje, kjer po dolgem času v ospredju ni bila pandemija

Španija podpira slovensko predsedovanje svetu EU in vključitev Slovenije v neformalno pobudo sedmih mediteranskih držav članic EU.
Fotografija: Špansko zunanjo ministrico Arancho González Laya je sprejel zunanji minister Anže Logar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Špansko zunanjo ministrico Arancho González Laya je sprejel zunanji minister Anže Logar. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Današnji obisk je bil prvi po dolgem nizu srečanj, kjer ni bilo govora o krizi covida-19, ampak o izzivih, ki so pred državama in Evropsko unijo,« je ob sprejemu španske zunanje ministrice Aranche González Laya dejal vodja slovenske diplomacije Anže Logar. Čeprav pandemija še vedno narekuje vsebino debat, se, kot pravi, v diplomatske pogovore vračajo temeljna zunanjepolitična vprašanja. 

image_alt
Janez Janša hoče na Brdu gostiti evropske voditelje


Arancha González Laya je ob svojem prvem uradnem obisku v Ljubljani tako izrazila podporo slovenskemu predsedovanju svetu EU, ki ga bo država od Portugalske prevzela prvega julija letos. »Španija bo sodelovala s Slovenijo, da bo njeno predsedovanje kar se da uspešno,« je dejala. Madrid je naklonjen prednostnim nalogom, ki si jih je za svoj drugi mandat na čelu te institucije izbrala slovenska vlada, med katerimi je španska zunanja ministrica omenila predvsem odpornost na zdravstvenem in tehnološkem področju.

Pri tem je izrazila upanje, da bo med slovenskim predsedstvom dosežen tudi napredek glede evropskega načrta za obnovo in oživitve gospodarstva po zdravstveni krizi. Glede konference o prihodnosti Evrope, v kateri je pomembna vloga rezervirana tudi za Slovenijo, pa je Arancha González Laya poudarila, da se Španija zavzema predvsem za Unijo, ki bi bila s strateškega vidika bolj avtonomna. 

image_alt
Odštevanje do velikega pogovora o Evropi


V nasprotju s Francijo, ki naj bi imela zadržke zaradi slovenskega približevanja Madžarski in Poljski, Španija pozdravlja vključitev Slovenije v neformalno pobudo sedmih mediteranskih držav članic EU. »Pričakujemo, da bomo medse kmalu sprejeli Slovenijo in da bo MED7 postal MED8,« je dejala ministrica.  

V nadaljevanju se bo Arancha González Laya srečala še s premierom Janezom Janšo, predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem.

Preberite še:

Komentarji: