Središče sveta v sobi 2201

Kim Džong Un in Donald Trump v Vietnamu o denuklearizaciji in odpravljanju sankcij.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po 66-urnem potovanju prek Kitajske iz vagona izstopil spočit in nasmejan. Z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom se bosta najprej srečala danes zvečer, glavni pogovori bodo potekali jutri. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po 66-urnem potovanju prek Kitajske iz vagona izstopil spočit in nasmejan. Z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom se bosta najprej srečala danes zvečer, glavni pogovori bodo potekali jutri. FOTO: AFP

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v Vietnam danes zjutraj pripotoval z vlakom, ameriški predsednik Donald Trump pa nekoliko pozneje z letalom. Srečanje v Hanoju je posvečeno denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Med pogovori je mogoče pričakovati konkretnejše dogovore od tistih, ki sta jih junija lani dosegla na prvem srečanju v Singapurju. Je pa optimizem kljub temu realistično previden, saj ni nikakršnih znamenj, na podlagi katerih bi bilo mogoče sklepati, da je Kim pripravljen na razorožitev. Vprašanje je tudi, koliko je Trump pripravljen odpraviti sankcije proti Severni Koreji, kljub temu pa bi to srečanje lahko pomenilo prvi korak k mirovnemu sporazumu, s katerim bi se tudi uradno končala vojna.

Kim si želi svojo deželo popeljati v gospodarske reforme, za kar nujno potrebuje podporo Amerike, Trumpov cilj pa je kompleksen. Tudi to srečanje je časovno povsem usklajeno s pričakovanim sporazumom s Kitajsko glede obojestranskih popuščanj, s katerimi naj bi končali trgovinsko vojno med obema silama. Tako je Trumpovo srečanje s Kimom tudi poseben pritisk na Peking.

Nasprotniki ameriškega predsednika poudarjajo, da je ta prenagljeno izjavil, češ da Severna Koreja nič več ne pomeni jedrske nevarnosti, čemur oporeka celo državni sekretar Mike Pompeo.
 

Nameščen v najbolj luksuznem apartmaju


Za prebivalce vietnamskega mesteca Dong Danga je bil danes neverjetno vznemirljiv dan. Zaradi strogih varnostnih ukrepov skorajda niso mogli dihati, a so si kljub temu želeli videti severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, čigar vlak je zjutraj pripeljal na njihovo železniško postajo.

»Zelo je lep,« je dejala mlada Vietnamka, ki ji je uspelo s pogledom ujeti zaobljeno postavo 36-letnega Kima, sveže ostriženega in oblečenega v temno obleko v maovskem stilu.

Iz enega od 21 vagonov posebnega vlaka so spustili klančino, prekrito z rdečo preprogo. Kim je iz vagona izstopil popolnoma spočit in nasmejan, kot da mu je prav prijalo 66-urno potovanje čez Kitajsko. Na kratko se je pozdravil z Vo Van Thuongom, članom politbiroja vietnamske Komunistične partije, ki ga je pričakal na postaji. Iz blindiranega vlaka se je presedel v svoj blindirani mercedes S-600 pullman guard in se znova odpravil na pot. Tokrat samo do 170 kilometrov oddaljenega Hanoja, kjer se je namestil v najbolj luksuznem apartmaju številka 2201 v zadnjem nadstropju hotela Melia. Prižgal si je cigareto, pri čemer je izkoristil dejstvo, da ob njem ni bilo soproge Ri Sol Džu, ki mu sicer ne pusti kaditi. Potem se je odpravil na srečanje z vietnamskim vodstvom – v pričakovanju, da v Hanoj pripotuje še ameriški predsednik Donald Trump, s katerim se bo sestal jutri in v četrtek.
 

Niso še zreli za družinska srečanja


Trump je pripotoval malce pozneje in prav tako brez prve dame. Analitiki so ugibali o tem, ali bosta Ri in Melania Trump del te politične uspešnice, a je južnokorejski strokovnjak za varnost tega območja Kim Džong Dae pojasnil, da dvostranski odnosi še niso dovolj zreli za družinska srečanja. »To ne bi bilo primerno tudi zaradi tega, ker poteka srečanje na območju tretje države,« je poudaril. Da bi se lahko vrhunskega srečanja med voditeljema Severne Koreje in Amerike udeležili tudi prvi dami, bi bilo treba najprej končati vojno med državama, ki tehnično še vedno traja vse od leta 1950, ko se je začela, oziroma od leta 1953, ko je bilo sklenjeno premirje, niso pa podpisali mirovnega sporazuma.

Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu v Hanoi FOTO: AFP
Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu v Hanoi FOTO: AFP


Kim in Trump se bosta »iz oči v oči« najprej srečala jutri zvečer pred večerjo, med katero se jima bo pridružil nekoliko širši krog sodelavcev. Glavni pogovori bodo potekali v četrtek. Pričakovati je, da se bosta voditelja na ta dan sestala kar trikrat z vmesnimi odmori, srečanje pa bosta končala s podpisom skupne izjave. Še vedno se ne ve, ali bo na koncu tudi skupna tiskovna konferenca, s katero bi še dodatno opozorila na novo stopnjo medsebojne bližine. To bo očitno odvisno od doseženih dogovorov.


 

Dan pred srečanjem pridobivali plutonij


Eno ključnih vprašanj bo morebitno zaprtje severnokorejskega jedrskega središča Jongbjo. V njegovem glavnem reaktorju, kot se je to pokazalo na satelitskih posnetkih, so še dan pred vrhunskim srečanjem pridobivali plutonij za jedrsko orožje. Najbolj kočljiv del pogovorov bo – tako kot pred osmimi meseci in pol v Singapurju – tudi tokrat vprašanje, kako posamezne faze denuklearizacije na severnokorejski strani časovno usklajevati z odpravljanjem sankcij na ameriški strani. Po vsem tem je mogoče vnaprej domnevati, da je Trump prišel v Vietnam pripravljen na to, da mu Kim ne bo preprosto izročil svojih jedrskih bomb in medcelinskih raket, temveč bo »denuklearizacija« pomenila zgolj to, da se bo severnokorejska stran odrekla nadaljnji širitvi sedanjega arzenala in, kar je najpomembneje, jedrskim grožnjam. Težko je pričakovati celo to, da bi Severna Koreja razkrila, koliko različnega orožja ima in kjer ga skriva, razen, seveda, če bi ji Trump tokrat ponudil varnostna zagotovila in diplomatsko priznanje.

Preberite še:

Komentarji: