Število oseb, ki jim bomo nudili začasno zaščito, trenutno ni omejeno

V delu prostorov uprave za zaščito in reševanje v Logatcu bo nastanitveni center za prosilce in osebe s priznano začasno zaščito.
Fotografija: Začasna zaščita traja eno leto in se lahko podaljša še največ dvakrat po šest mesecev.  FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
Začasna zaščita traja eno leto in se lahko podaljša še največ dvakrat po šest mesecev.  FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe, s katerim je vlada aktivirala istoimenski zakon, je danes začel veljati. Sklep ne navaja števila beguncev, ki jim je Slovenija pripravljena nuditi začasno zaščito, saj njihovega števila ni mogoče oceniti. Število oseb tako trenutno ni omejeno, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Velika večina državljanov Ukrajine je po navedbah ministrstva trenutno nastanjenih na zasebnih naslovih, kar se bo predvidoma v prihodnjih dneh spremenilo, temu primerno se bodo povečevale tudi sprejemne kapacitete. Vladni sklep pa števila oseb, ki jim bo Slovenija nudila začasno zaščito, ne določa, ker je trenutno nemogoče oceniti njihovo število in sprejemne zmogljivosti, so pojasnili na ministrstvu.

Točno število oseb tudi ni navedeno v izvedbenem sklepu sveta EU, kljub temu da direktiva o začasni zaščiti kot obvezno sestavino v tretjem odstavku 5. člena določa med drugim tudi podatke, prejete od držav članic o njihovih sprejemnih zmogljivostih. Glede na navedeno trenutno število oseb, ki jim bo Republika Slovenija nudila začasno zaščito, ni omejeno, so dodali na ministrstvu.

Komu začasna zaščita?

Vlada je s sredinim sklepom določila kategorije oseb, ki jim bo Slovenija nudila začasno zaščito, datum uvedbe in trajanje začasne zaščite ter pravila, ki se uporabljajo za te osebe po prenehanju začasne zaščite, izhaja iz vladnega sporočila.

image_alt
Iz Ukrajine zbežalo 1,5 milijona ljudi

Vladni sklep določa, da se začasna zaščita uvede za osebe, ki so bile 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil, ki se je začela na ta datum. Pri tem gre tako za državljane Ukrajine kot za osebe brez državljanstva in državljane tretjih držav, ki so bili v Ukrajini upravičeni do mednarodne zaščite ali druge enakovredne nacionalne zaščite, pa tudi tiste, ki so v Ukrajini prebivali na podlagi veljavnega dovoljenja za stalno prebivanje ter se ne morejo vrniti v svojo državo. Sklep zajema tudi družinske člane.

Začasna zaščita traja eno leto in se lahko podaljša še največ dvakrat po šest mesecev.

Vlada je tudi sprejela sklep, da se v delih prostorov uprave za zaščito in reševanje v Logatcu ustanovi nastanitveni center za prosilce in osebe s priznano začasno zaščito.

V sredo se je iztekel poziv urada za oskrbo in integracijo migrantov, s katerim so želeli pridobiti informacijo o kandidatih, ki bi bili pripravljeni zagotoviti nastanitvene objekte za begunce iz Ukrajine. Prejeli so dvesto vlog, ki pa jih še pregledujejo, zato bodo podrobnosti znane v prihodnjem tednu, so za STA pojasnili v uradu.

Preberite še:

Komentarji: