Sum zastrupitve s srbskimi glasovnicami

Srbski predsednik Aleksandar Vučić svari Prištino, da lahko prepove Srbsko listo, ne more pa srbskega naroda.
Fotografija: Kosovska policija je zavarovala lokacijo, kjer so uradniki državne volilne komisje po odprtju volilnih skrinjic iz Srbije prijavili zdravstvene težave. FOTO: Armend Nimani/AFP
Odpri galerijo
Kosovska policija je zavarovala lokacijo, kjer so uradniki državne volilne komisje po odprtju volilnih skrinjic iz Srbije prijavili zdravstvene težave. FOTO: Armend Nimani/AFP

Na Kosovu so prekinili proces potrditve glasovnic zaradi suma poskusa zastrupitve članov državne volilne komisije, ki so bili v dotiku z glasovnicami iz volilnih skrinj iz Srbije. Priština razmišlja o razglasitvi Srbske liste za neustavno, Beograd pa poudarja, da srbskega naroda na Kosovu ni mogoče kar ukiniti.

Po volitvah se je dvajset uradnikov, ki so preštevali in potrjevali glasovnice, pritožilo, da so po odprtju volilnih skrinjic iz Srbije zaznali neugoden vonj, po dotiku kuvert pa jih je začela srbeti koža. Uradniki so poiskali zdravniško pomoč, predsednik Hashim Thaçi pa je pozval rojake, naj se vzdržijo političnih izjav in širjenja nepotrjenih poročil do konca preiskave.
 

Grehi mlade demokracije


Kosovski pravnik Wigan Choroli ocenjuje, da ima državno tožilstvo na voljo dovolj zakonskih osnov, da zahteva razglasitev Srbske liste za neustavno. Sklicuje se na poročila mednarodnih opazovalcev, ki pričajo o ustrahovanju in izsiljevanju kosovskih Srbov na Kosovu in v Srbiji, da bi glasovali za Srbsko listo. Po njegovem bi moralo tožilstvo začeti kazensko preiskavo tudi zaradi nezakonitega zagotavljanja glasov, in ne le zaradi suma poskusa zastrupitve članov državne volilne komisije.

Srbska premierka Ana Brnabić je poudarila, da Priština ne spoštuje niti lastnih zakonov in ustave niti mednarodnega prava. Ko je na to opozorila Matthewa Palmerja, je posebni ameriški odposlanec odvrnil, da gre pač za mlado demokracijo. Po njenem Prištine ne zanima, kako so glasovali Srbi, ker želi v vlado pripeljati »svoje Srbe«.



Čeprav Brnabićeva ne pričakuje veliko od Albina Kurtija, ki ima po zmagi na volitvah največ možnosti za premierski stolček, je prepričana, da bi nadaljevanje dialoga Beograda s Prištino koristilo tako Srbom kot Albancem na Kosovu. Kurti je napovedal, da bo najprej povabil k sodelovanju kosovske Srbe, ki v nasprotju s Srbsko listo, ki ji ukazuje Beograd, priznavajo neodvisnost Kosova ter spoštujejo zakone in ustavo.
 

Pravljica za majhne otroke


Srbski predsednik Aleksandar Vučić je opozoril Prištino, da lahko prepove Srbsko listo, ne more pa prepovedati srbskega naroda na Kosovu. Mednarodno skupnost svari, da ukinjanje demokracije ne vodi nikamor. Po njegovem gre za poskus Prištine, da dobi podporo mednarodne skupnosti za razglasitev Srbske liste, ki je zmagala na volitvah v srbski skupnosti, za teroristično organizacijo.

To pravljico za majhne otroke si je izmislil kreten, je poudaril Vučić. Člani državne volilne komisije so bili tudi Srbi, pa ob dotiku glasovnic iz volilnih skrinjic iz Srbije niso dobili nobene alergije. Vučič je Albance pozval, naj bodo razumni in naj sprejmejo volilne rezultate. Če bodo izgnali Srbsko listo, je še opozoril, bodo izgnali Srbe iz vseh kosovskih institucij.
 

Risanje novih meja ni mrtvo


V zvezi z nadaljevanjem dialoga Beograda s Prištino pod okriljem Evropske unije je Kurti pojasnil, da bo najprej integriral kosovske Srbe, nato bo temeljito preučil 33 sporazumov, doseženih v okviru bruseljskega dialoga, in oblikoval pogajalsko ekipo. Po njegovem ideja o zamenjavi ozemelj še ni mrtva, ker jo spodbujata Thaçi in Vučić, vendar bo nova vlada ta projekt, ki sledi rešitvam iz 19. stoletja, dokončno zapečatila.

V pogajalsko ekipo bo vključil tudi opozicijo, ker ne bo dovolil Srbiji, da jih še naprej deli. Končni sporazum s Srbijo bo vključeval priznanje neodvisnosti Kosova, spremembo srbske ustave, sukcesijo premoženja in vojno odškodnino, je sklenil Kurti.

Preberite še:

Komentarji: