Trumpova »vizija« za mir med Izraelom in Palestinci

Izrael bi dobil večji del Zahodnega brega, Palestinci svojo državo. Palestinski predsednik Mahmud Abas nasprotuje Trumpovim načrtom. 
Fotografija: Ameriški poredsednik Donald Trump in izraelski premier Benjamin Netanjahu na tiskovni konferenci v Beli hiši. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški poredsednik Donald Trump in izraelski premier Benjamin Netanjahu na tiskovni konferenci v Beli hiši. FOTO: Brendan McDermid/Reuters

New York – »Vsi ameriški predsedniki po Lyndonu Johnsonu so poskušali in jim je grenko spodletelo, a jaz nisem bil izvoljen za majhne stvari,« je ameriški predsednik Donald Trump v svojem znanem slogu napovedal »vizijo« za mir med Izraelom in Palestinci. A ta res predvideva neodvisno palestinsko državo, a tudi manj ozemeljskih koncesij za Izrael od nekaterih prejšnjih predlogov in najvišji palestinski voditelji so jo obsodili še pred naznanitvijo.

»Zgodovinski prelom«, kot ga vidi Trump, Jeruzalem priznava za nedeljeno prestolnico države Izrael. Ameriški predsednik je spomnil, da je to že dano dejstvo, saj je svoje veleposlaništvo že preselil tja in priznal izraelsko suverenost nad Golanom. Predvideva pa tudi prehod na dve državi s prestolnico palestinske v vzhodnem Jeruzalemu, »kjer bodo ZDA ponosno odprle svoje veleposlaništvo«.

Palestinci v Gazi gledajo televizijski posnetek tiskovne konference v Beli hiši. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Palestinci v Gazi gledajo televizijski posnetek tiskovne konference v Beli hiši. FOTO: Mahmud Hams/AFP


Vse podrobnosti načrtovanih delitev mest in ozemelj bodo morali šele pojasniti, ameriški predsednik pa svojo vizijo vidi tudi kot veliko priložnost za Palestince, da pridobijo svojo neodvisno državo, po njegovem prepričanju je to mogoče celo njihova zadnja priložnost. A se morajo najprej odreči terorizmu, saj Američani nikoli ne bodo privolili v varnostno tveganje za Izrael. Če se bodo zavezali miru, pa bodo vsi dobili dostop do zgodovinskih verskih središč na območju, Palestinci pa še investicij za petdeset milijard dolarjev. Trump predvideva več kot milijon novih palestinskih delovnih mest, zmanjšanje revščine za polovico in podvojitev ali celo potrojitev rasti, številne infrastrukturne projekte in pospešen razvoj drugih območnih držav.



»Če ne zdaj, kdaj? Če ne mi, kdo?« je »največjemu prijatelju, kar jih je Izrael kdaj imel v Beli hiši«, zaklical izraelski premier Benjamin Netanjahu, a tudi poudaril, da bosta Judeja in Samarija izraelski. Ti območji sta bolj znani kot Zahodni breg in številni Palestinci tam vidijo temelj svoje prihodnje države. Trumpovo »vizijo« bodo morali šele preučiti, a je zdaj videti, da bodo dobili le manjši del tega območja. »Predsednik Abas, če boste izbrali pot miru, hočem, da veste, da vam bodo Amerika in druge države stale ob strani in pomagale na vsakem koraku,« je palestinskemu predsedniku sporočil Trump.

Palestinski predsednimk Mahmud Abas z britanskim princem Charlesom. FOTO: Reuters
Palestinski predsednimk Mahmud Abas z britanskim princem Charlesom. FOTO: Reuters


Palestinski predsednik Mahmud Abas je še pred razglasitvijo načrta predsednika sporočil, da ni hotel sprejeti telefonskega klica ameriškega predsednika. Ne bo več dolgo živel, pravi, zato noče umreti kot izdajalec: »Ali bomo umrli kot mučeniki ali pa bomo vihrali s palestinskimi zastavami z jeruzalemskih zidov!« Palestinski in drugi kritiki Trumpa obtožujejo, da želi samo pomagati izraelskemu prijatelju Netanjahuju, ki se mora spopadati z obtožbami korupcije in že tretjimi volitvami v letu dni – in samemu sebi. »Načrt naj bi Trumpa odrešil izolacije in Netanjahuja zapora,« je ocenjeval palestinski premier Mohamed Štanjeh.

Izrael bo še marca že tretjič na volitvah v slabem letu dni, premieru Natanjahu pa grozi proces zaradi korupcije. »Vizija« je enostranska celo za ameriške diplomate, ki so se kot Martin Indyk ali nekdanji državni sekretar John Kerry intenzivno ubadali s palestinsko-izraelskim sporom. A so predstavitvi v Beli hiši prisostvovali tudi veleposlaniki Omana, Bahraina in Združenih arabskih emiratov, kar kaže, da tisti Palestinci in drugi Arabci, ki še naprej nastopajo s parolo »Izrael v morje«, nimajo več veliko podpornikov razen Irana, ki je po Trumpovem prepričanju oslabljen.

Trumpov zet Jared Kushner si je tri leta prizadeval za »vizijo«. FOTO: Saul Loeb/AFP
Trumpov zet Jared Kushner si je tri leta prizadeval za »vizijo«. FOTO: Saul Loeb/AFP


Sedanja izraelska vlada si je vse bliže s sunitskimi državami na območju, ki se bojijo iransko-šiitskega polmeseca do Sredozemskega morja. Številnim arabskim prestolnicam je morda nelagodno ob misli na izraelski prevzem Zahodnega brega, a ni verjetno, da bi zaradi tega spet napadli Izrael. V Washingtonu in Jeruzalemu zato upajo na postopne spremembe razpoloženja med Palestinci, še posebej med mladimi, in Netanjahu je naznanil, da na ozemljih, določenih za palestinsko državo, v prihodnjih letih ne bodo gradili nobenih naselij.

Preberite še:

Komentarji: