Tržačani izbrali podobo novega kipa Marije Terezije

Skulpturo bodo postavili na trgu Ponterosso, na natečaju je zmagala trojica mladih umetnikov.
Fotografija: Čeprav cesarica ni nikoli obiskala mesta, se je Trst v času njene vladavine razvil v cvetoče pristaniško mesto. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Čeprav cesarica ni nikoli obiskala mesta, se je Trst v času njene vladavine razvil v cvetoče pristaniško mesto. FOTO: Mavric Pivk/Delo

V Trstu so na glasovanju izbrali podobo novega kipa cesarice Marije Terezije, ki ga bodo mestne službe postavile na trgu Ponterosso. Tržačani so med petimi načrti izbrali zamisel treh mladih umetnikov – Nicole Facchinija, Erica Gerinija in Elene Pockay –, ki bodo prejeli denarno nagrado v višini 15.000 evrov. Trojica bo kip zasnovala po podobi cesarice na prepoznavnih srebrnikih iz 18. stoletja, imenovanih talerji.


Priljubljena cesarica


Kip nekdanje vladarice habsburških dežel je pri Tržačanih vzbudil veliko zanimanje. Kot poroča tržaški časnik Il Piccolo, se je na glasovanje zgrnilo na stotine občanov, ki so stali v dolgih vrstah pred vhodom v Palazetto Leo, v kateri je Muzej orientalskih umetnosti, le streljaj stran od Trga enotnosti (Piazza Unità d'Italia). Kako zelo Tržačani cenijo cesarico, je bilo mogoče slišati iz ust čakajočih, ki so večkrat dejali, da bi danes bilo bolje, če bi še vladala. »Se ci fosse ancora Maria Teresia ...«​ (Ah, če bi še imeli Marijo Terezijo), je novinarjem Il Piccola otožno pristavil eden od navzočih. Pri izbiri projekta so delno šteli glasovi občanov, delno pa glasovi strokovne komisije.

Čeprav avstro-ogrska cesarica ni nikoli obiskala mesta, se je Trst v času njene vladavine razvil v cvetoče pristaniško mesto. Trg Ponterosso, nekoč priljubljeno nakupovalno zbirališče državljanov iz nekdanjih jugoslovanskih republik, leži v predelu mesta, ki je nastal na pobudo cesarice.

Več iz te teme:

Komentarji: