Ukradel letalo in strmoglavil na otok

Zaposleni na letališču v Seattlu je ukradel prazno potniško letalo in strmoglavil na otoku Ketron v južnem Puget Soundu.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Letališče v Seattlu je bilo nekaj časa zaprto, saj so kontrolorji opazili nenavaden dogodek: na letališčih, kjer je vse strogo načrtovano vnaprej, se je potniško letalo nenapovedano začelo pripravljati na vzlet. Izkazalo se je, da ga je ukradel 29-letni mehanik, zaposlen na tem letališču. Z njim je poletel proti otoku Ketron v južnem Puget Soundu, kjer je strmoglavil, letalo pa so nato zajeli plameni. Moški je v nesreči umrl.



Policija je kmalu izključila možnost terorističnega dejanja, kot je dejal šerif Paul Pastor, namreč večina terorirstov ravno ne dela lupingov nad vodo. Verjetneje je, da je moški želel narediti samomor, saj na letalu Q400 letalskega prevoznika Horizon Air, partnerske družbe Alaska Airlines, ni bilo potnikov.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Poleg tega naj bi moški že pred tem imel samomorilske težnje. Nekaj minut po vzletu sta za njim poletela dva vojaška lovca F-15, kar so nekateri opazovalci dogajanja ujeli na kamerah, posnetke pa delili na družabnih omrežjih.

Dve vojaški letali nista bili vključeni v nesrečo, po tem ko je uro in pol po vzletu ukradeno letalo s »pilotom« strmoglavilo okoli 48 kilometrov južno od letališča na otoku. Strmoglavljenje je v gozdu povzročilo požar, po navedbah oblasti pa ni zahtevalo nobenih drugih žrtev.

Zakaj je 29-letnik ukradel letalo, še vedno ni povsem jasno. Iz avdio posnetka, na katerem je mehanik govoril z zračno kontrolo, je sicer razvidno, da ga je skrbela količina goriva v letalu. Prav tako je predlagal, da lahko pristaja sam, saj da ima nekaj »izkušenj« z letenjem iz videoiger.

»To bo verjetno dosmrtna ječa zame, a ne?,« je vprašal kontrolerja. Ta mu je odgovoril naj ne skrbi, ampak zavije levo. Kasneje naj bi se ton pogovora spremenil, 29-letnik je dejal, da ima veliko ljudi, ki jih skrbi zanj. »Razočarani bodo, ko bodo slišali, kaj sem naredil. Rad bi se opravičil vsakemu posebej. Sem le propadajoč, zlomljen fant, naredil sem nekaj napak, priznam, ki se jih prej nisem zavedal.«

Preberite še:

Komentarji: