Umrl je Robert Mugabe, nekdanji predsednik Zimbabveja

Poslovil se je kot nekdanji junak osvobodilne vojne in – zaradi avtoritarnega vladanja in kršitev človekovih pravic – kot eden najbolj znanih diktatorjev na svetu.
Fotografija: Robert Mugabe je vodil Zimbabve 37 let. FOTO: Mike Hutchings/Reuters
Odpri galerijo
Robert Mugabe je vodil Zimbabve 37 let. FOTO: Mike Hutchings/Reuters

Po bolezni je umrl Robert Mugabe, prvi predsednik Zimbabveja po vzpostavitvi samostojnosti te države, poroča BBC. Zimbabve je kot eden najbolj znanih diktatorjev s trdo roko vodil kar 37 let, od leta 1980 do novembra predlanskim. Umrl je v starosti 95 let, novico o njegovi smrti je potrdila njegova družina.

Leta 1980 je po volitvah v Zimbabveju, nekdanji britanski koloniji, ki je tedaj dosegla samostojnost, zavladal kot premier. Sprva je bil cenjen kot borec proti kolonializmu, kot ikona afriškega osamosvajanja, a je kasneje z avtokracijo, korupcijo in zlorabami izgubil ugled.

Predlanskim, ko je bil star 93 let, jim ga je kljub njegovemu krčevitemu oklepanju oblasti naposled uspelo odstaviti z državnim udarom vojske. Še lani je v pogovoru za južnoafriško televizijo SABC, prvem po odstopu, zatrdil, da je bil v Zimbabveju izveden državni udar, ki ga je treba razveljaviti.

»Jaz pravim, da je šlo za državni udar – nekateri ljudje ga nočejo poimenovati državni udar,« je dejal tedaj in vztrajal, da je moral z oblasti sestopiti pod prisilo. »Popraviti moramo to sramoto, ki smo si jo naredili sami, ne zaslužimo si je,« je še nadaljeval.

Postopek odstavitve je proti njemu sprožila celo njegova lastna stranka ZANU-PF. Nasledil ga je njegov dotedanji namestnik in favorit vojske Emmerson Mnangagwa. Pred tem je kot svojo naslednico na čelu države želel ustoličiti kar svojo ženo Grace.

Poslovil se je kot nekdanji junak osvobodilne vojne, ki je postal zaradi avtoritarnega vladanja, kršitev človekovih pravic in gospodarskega nazadovanja Zimbabveja zelo nepriljubljen in eden najbolj znanih diktatorjev na svetu.

Mnangagwa ga je ob novici o njegovi smrti označil za »ustanovnega očeta Zimbabveja« in »ikono svobode«.

Komentarji: