Merklova pozvala k dialogu s talibi za nadaljnje evakuacije

Nova talibska oblast v Afganistanu si želi diplomatskega priznanja in finančne pomoči Nemčije, je povedal tiskovni predstavnik talibov.
Fotografija: »Oni so tisti, s katerimi se moramo zdaj pogovarjati. Želimo spraviti iz države ljudi, ki so delali za nemške razvojne organizacije in se zdaj čutijo ogrožene,« je dejala Merklova. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Odpri galerijo
»Oni so tisti, s katerimi se moramo zdaj pogovarjati. Želimo spraviti iz države ljudi, ki so delali za nemške razvojne organizacije in se zdaj čutijo ogrožene,« je dejala Merklova. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala k dialogu s talibi. »Preprosto se moramo pogovarjati s talibi o tem, kako bi lahko ljudi, ki so delali za Nemčijo, spravili iz države in na varno,« je dejala na novinarski konferenci med obiskom poplavljenega območja v zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija. »Oni so tisti, s katerimi se moramo zdaj pogovarjati. Želimo spraviti iz države ljudi, ki so delali za nemške razvojne organizacije in se zdaj čutijo ogrožene,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala kanclerka.
 

Sodelovanje z Nemčijo


Nova talibska oblast v Afganistanu si želi diplomatskega priznanja in finančne pomoči Nemčije, je za nemški časnik Welt am Sonntag povedal tiskovni predstavnik talibov Zabihulah Mudžahid. »Hočemo močne in uradne diplomatske odnose z Nemčijo,« je dejal. Talibi si po njegovih besedah želijo od Nemčije, pa tudi drugih držav, finančne podpore, humanitarne pomoči in sodelovanja v zdravstvu, kmetijstvu in izobraževanju.

image_alt
Ministri EU na Brdu za pragmatičen odnos s Kitajsko, krepitev vezi z Indijo


Mudžahid je povedal, da so bili Nemci v preteklosti vedno dobrodošli v Afganistanu. »Na žalost so se potem pridružili Američanom. A to jim je zdaj oproščeno,« je dejal, kot navaja nemška tiskovna agencija DPA. Nemški zunanji minister Heiko Maas ni izključil možnosti, da bi Berlin ponovno nudil razvojno pomoč Afganistanu, a je za to postavil več pogojev, med drugim da morajo talibi oblikovati široko in vključujočo vlado.



FOTO: Wakil Kohsar/AFP
FOTO: Wakil Kohsar/AFP


Protitalibski uporniki so danes sporočili, da so njihovi borci pregnali iz okrožja Parjan na severovzhodu province Panšir vse talibske borce in ob tem slednjim povzročili velike izgube. Predstavnik Nacionalne odporniške fronte (FNR) Fahim Dašti je na twitterju zapisal, da je bilo ubitih, ranjenih ali zajetih okoli tisoč talibskih borcev.

Teh navedbah ni bilo mogoče neodvisno preveriti, navaja nemško tiskovna agencija DPA.

Predstavnik talibov Bilal Karimi je medtem danes na twitterju zapisal, da njihove sile obvladujejo pet od sedmih okrožij province Panšir. Gre za edino od 34 afganistanskih provinc, ki še ni pod nadzorom talibov. To je gorato in težko dostopno območje severno od Kabula.



Eden od prebivalcev okrožja Šutul, ki se nahaja ob vhodu v provinco, je za DPA povedal, da so talibi v soboto vstopili v njihovo vas in streljali na več parkiranih avtomobilov. Večina civilistov je še pred njihovim prihodom pobegnila višje v gore. Dodal je, da so talibski borci nato znova zapustili območje, po nepotrjenih informacijah pa naj bi ob odhodu padli v zasedo.

Upor proti talibom vodi Ahmad Masud, sin znanega afganistanskega voditelja Ahmada Šaha Mansuda, ki je umrl v atentatu dva dni pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001.

Talibi so po navedbah nekdanjih lokalnih političnih predstavnikov zaprli dostop humanitarne pomoči do province Panšir. »Ne dovolijo, da bi hrana ali kar koli drugega prišlo v Panšir,« je danes za DPA povedal nekdanji poslanec Zal Mohamad Zalmaj Nuri.

V Afganistanu je mogoča tudi državljanska vojna, kar je groza za vse. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Afganistanu je mogoča tudi državljanska vojna, kar je groza za vse. FOTO: Jure Eržen/Delo


Sprejmite begunce


Papež Frančišek je danes pozval k sprejetju afganistanskih beguncev. »Številne države pozivam, naj sprejmejo in zaščitijo vse, ki iščejo novo življenje,« je v današnji molitvi Angel Gospodov poudaril sveti oče. Zavzel se je tudi za zaščitno notranje razseljenih oseb.

image_alt
Spopadi med talibi in uporniki za Panjširsko dolino še trajajo


»Naj vsi Afganistanci dostojno živijo v miru in bratstvu s svojimi sosedi. Naj se afganistanska mladina izobražuje,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še poudaril papež, ki se je spomnil tudi na žrtve orkana Ida v ZDA. Papež je omenil tudi svoje potovanje na Madžarsko in Slovaško, ki se bo začelo 12. septembra.

FOTO: Tiziana Fabi/AFP
FOTO: Tiziana Fabi/AFP


Državljanska vojna


Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley je v soboto za ameriške medije ocenil, da je »verjetno« da bo v Afganistanu izbruhnila državljanska vojna in posvaril, da bo lahko zaradi tega prišlo do ponovne oživitve terorističnih skupin v državi. Po začetku umika ameriških sil iz dežele pod Hindukušem so talibi zelo hitro prevzeli Afganistan. Edina, ki se skrajnim islamistom še upira, je provinca Panšir na severu države.

image_alt
Evropa snuje nove odnose s talibskim režimom


»Moja vojaška ocena (...) je, da se bodo razmere verjetno razvile v državljansko vojno,« je za Fox News dejal Milley. Ob tem si je zastavil vprašanje, ali bodo talibi - ki še niso oblikovali vlade - uspeli utrditi oblast in vzpostavili učinkovito upravljanje države.

Komentarji: