Uspešen epilog predsedniških volitev

Stevo Pendarovski je postal novi predsednik Severne Makedonije. 
Fotografija: Kandidat vladajoče koalicije Stevo Pendarovski je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. FOTO: REUTERS/Ognen Teofilovski 
Odpri galerijo
Kandidat vladajoče koalicije Stevo Pendarovski je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. FOTO: REUTERS/Ognen Teofilovski 

Drugi krog predsedniških volitev v Severni Makedoniji je potekal mirno in brez incidentov. Po oceni vladajoče koalicije so bile volitve kristalno čiste, opozicija pa je opozorila na številne nepravilnosti. 

Po podatkih državne volilne komisije je bila volilna udeležba skoraj 46-odstotna. To pomeni, da so volitve uspele in da bo Severna Makedonija dobila novega šefa države. Po neuradnih izidih kaže, da bo to postal kandidat vladajoče koalicije Stevo Pendarovski, za katerega je glasovalo več kot 52 odstotkov volivcev. 

Volivci so izbirali med kandidatom vladne koalicije socialdemokratov SDSM premiera Zorana Zaeva in albanske Demokratične unije za integracijo (DUI) Pendarovskim in kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo. Če se predsedniških volitev ne bi udeležilo več kot 40 odstotkov vseh volilnih upravičencev, je Zaev kot možnosti omenil nove volitve ali spremembo ustave. Predsednika bi volili v parlamentu ali pa v drugem krogu ne bi bil potreben več kot 40-odstotni kvorum.

Kandidatka opozicije Gordana Siljanovska-Davkova. FOTO: REUTERS/Marko Djurica
Kandidatka opozicije Gordana Siljanovska-Davkova. FOTO: REUTERS/Marko Djurica

 

Sledi rekonstrukcija vlade?


Premier je opozoril tudi na možnost nove politične krize, v primeru zmage Siljanovske Davkove pa celo predčasnih parlamentarnih volitev. Če bi se vlada odločila za spremembo ustave, bi znova potrebovala dvotretjinsko večino, ki je Zaev nima. To bi pomenilo, da bi bila država dlje časa brez predsednika. Če bo zmagal Pendarovski, je Zaev napovedal temeljito rekonstrukcijo vlade, kajti prav nezadovoljstvo ljudi z izvršno oblastjo je glavni vzrok za nizko volilno udeležbo.

Poraz Pendarovskega bi zahodne države videle kot korak nazaj za Severno Makedonijo. FOTO: REUTERS/Ognen Teofilovski 
Poraz Pendarovskega bi zahodne države videle kot korak nazaj za Severno Makedonijo. FOTO: REUTERS/Ognen Teofilovski 


Pendarovski ni le izbira vladajoče koalicije, temveč tudi mednarodne skupnosti. Njegova zmaga bi pomenila nadaljevanje scenarija, ki je pripeljal Severno Makedonijo pred vstop v Nato. Zahod se je zelo trudil za uspeh te zgodbe, ki sta jo začrtala Bela hiša in Pentagon. Če bi zmagala Siljanovska Davkova, bi poraz njihovega favorita videl kot korak nazaj.
 

Odločilni albanski glasovi


V drugem krogu bi lahko bilo odločilnih 80.000 glasov, ki so jih v prvem krogu volivci namenili kandidatu iz vrst albanske manjšine Blerimu Reki. Na volilni borzi so bili glasovi albanske opozicije, ki jo je Washington prepričeval, da je Pendarovski »prava« izbira in da šef države ne more postati kopija sedanjega predsednika Gjorgea Ivanova. Zagata bi lahko nastala zaradi vročih glav lokalnih voditeljev, če bi kljub temu, da Severna Makedonija ne more resno napredovati brez pomoči Zahoda, pozivali ljudi, naj se uprejo vmešavanju tujcev.

Komentarji: