V Franciji do 17. ure glasovalo 63,2 odstotka volivcev

Javnomnenjske ankete kažejo bolje Macronu, a se obeta tesen izid. Na čezmorskih ozemljih, kjer so glasovali že včeraj, so podprli Le Penovo.
Fotografija: Ob 20. uri bodo objavili izide vzporednih volitev, ki so 10. aprila v prvem krogu precej natančno napovedale rezultat. FOTO: Thomas Coex/Afp
Odpri galerijo
Ob 20. uri bodo objavili izide vzporednih volitev, ki so 10. aprila v prvem krogu precej natančno napovedale rezultat. FOTO: Thomas Coex/Afp

V Franciji poteka drugi krog predsedniških volitev, v katerem volivci izbirajo med dosedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom in skrajno desničarko Marine Le Pen.

Do 12. ure je bila volilna udeležba 26,4-odstotna, do 17. ure pa 63,2-odstotna, kar je dve odstotni točki manj kot v drugem krogu leta 2017. Udeležba je tudi dve odstotni točki nižja kot do 17. ure v prvem krogu 10. aprila, je po poorčanju STA sporočilo francosko notranje ministrstvo.

Prvi rezultati predsedniških volitev v Franciji kažejo, da so na čezmorskih ozemljih, kjer so glasovali že včeraj, v veliki meri podprli Marine Le Pen: na Martiniku je zmagala s 60 odstotki, na Gvadelupu s skoraj 70 odstotki, v Francoski Gvajani pa z 61 odstotki glasov. 

Glede na javnomnenjske ankete sicer lahko Macron računa na več podpore, a se obeta tesen izid, Le Penova pa ni povsem brez možnosti za zmago.

V prvem krogu pred dvema tednoma je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Penova pa 23,5 odstotka. Zadnje javnomnenjske raziskave pred drugim krogom so predsedniku napovedovale dobrih 55 odstotkov glasov, njegovi izzivalki pa dobrih 45 odstotkov.

Pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu pomerila ista kandidata, je s 66 odstotki prepričljivo slavil Macron. Tudi letos je v zadnjih dneh pozival Francoze, naj preprečijo prihod skrajne desnice na oblast, češ da bo to slabo za Francijo in za Evropo. A je letos Le Penovi z zmernejšim nastopom in poudarjanjem problemov, kot je rast cen, na svojo stran uspelo dobiti širši krog volivcev.

Volišča po Franciji so se odprla ob 8. uri, volivci pa bodo lahko svoj glas oddali do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Takrat bodo tudi objavili izide vzporednih volitev, ki so 10. aprila v prvem krogu precej natančno napovedale rezultat.

Če bo Macron izvoljen, bo prvi predsednik po konservativcu Jacquesu Chiracu leta 2002, ki bo dobil drugi mandat v Elizejski palači. Marine Le Pen pa bi z zmago postala prva ženska na položaju francoske predsednice.

Preberite še:

Komentarji: