V Kataloniji prisegla nova vlada

Sestavil jo je neodvisnosti naklonjeni predsednik Quim Torra.
Fotografija: Torrova vlada je s prisego uradno prevzela dolžnosti, s čimer je bil samodejno odpravljen nadzor Madrida nad sicer avtonomno pokrajino na severovzhodu Španije. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Torrova vlada je s prisego uradno prevzela dolžnosti, s čimer je bil samodejno odpravljen nadzor Madrida nad sicer avtonomno pokrajino na severovzhodu Španije. FOTO: AFP

Barcelona - V Kataloniji je danes prisegla nova vlada, ki jo je sestavil neodvisnosti naklonjeni predsednik Quim Torra. S tem je bil samodejno odpravljen neposreden nadzor, ki ga je osrednja španska vlada vzpostavila oktobra lani. V novi 13-članski vladi ni nekdanjih ministrov, ki so bodisi v priporu bodisi v tujini.

Španska vlada je minuli mesec sprejela imenovanje Quima Torra za novega predsednika regionalne katalonske vlade, ni pa hotela potrditi njegove prve izbire ministrov, med katere je vključil tudi štiri, ki so kazensko preganjani zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije.

Torra je nato v torek predstavil novo ministrsko ekipo, ki ne vključuje več spornih ministrov. Vladni seznam je bil tako v petek že objavljen v uradnem listu katalonske vlade.

Torrova vlada je s prisego uradno prevzela dolžnosti, s čimer je bil samodejno odpravljen nadzor Madrida nad sicer avtonomno pokrajino na severovzhodu Španije.

Komentarji: