V Maleziji na volitvah zmagal 92-letni Mahatir

Mahatir pričakuje, da bo prisegel še danes. Postal bo tudi najstarejši premier na svetu.
Fotografija: Mahathir Mohamad: »Želimo vrniti vladavino prava.« FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mahathir Mohamad: »Želimo vrniti vladavino prava.« FOTO: Reuters

Kuala Lumpur - Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Maleziji je zmagalo opozicijsko zavezništvo nekdanjega premierja Mahatirja Mohamada. Glavni tekmec 92-letnega Mahatirja, dosedanji premier Najib Razak, je že priznal poraz. Nobena od strank sicer ni dobila absolutne večine, novega premierja pa bo določil kralj. Mahatir pričakuje, da bo prisegel še danes.
 

»Želimo vrniti vladavino prava.«


»Pričakujemo, da bom danes prisegel kot predsednik vlade (...) Vsakršna zamuda bi pomenila, da nimamo vlade. Če ni vlade, ni zakonitosti in institucij,« je Mahatir posvaril na današnji novinarski konferenci.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je sicer zatrdil, da njegova koalicija ne išče maščevanja: »Želimo vrniti vladavino prava.«

Njegovo zavezništvo Pakt upanja, v katerem so združene številne stranke, ki so v več kot 20-letni vladavini sicer nasprotovale Mahatirju, naj bi imelo v novem parlamentu 121 sedežev, doslej vladajoča Najibova koalicija Barisan Nasional (BN), pa 79 sedežev. Gre za dramatičen padec, saj jih je doslej imela 133.


 

Za oblikovanje vlade je potrebnih 112 sedežev v parlamentu


Gre za veliko presenečenje, saj je bila BN na oblasti vse od osamosvojitve Malezije leta 1957.

Najib, ki je vpleten v velik korupcijski škandal, je danes dejal, da sprejema »sodbo ljudstva«. Kot je dodal, bo njegova koalicija spoštovala »vsakršno odločitev kralja«, kar po navedbah AFP sicer nakazuje možnost, da bo poskušal doseči intervencijo glede rezultatov.

»Prosil bom vse Malezijce, naj bodo mirni in zaupajo kralju (...) Zagotovo bodo spremembe,« je še dejal Najib.

Komentarji: