Poplavilo še severovzhod ZDA, umrlo je najmanj 22 ljudi

Ida je iz orkana oslabela v tropski vihar, razdejala Louisiano in dele Mississippija in se preselila proti vzhodu ZDA.
Fotografija: Policija poziva ljudi, naj se izogibajo cest, gasilci pa se odzivajo na klice iz vsega mesta. FOTO: David Dee Delgado/AFP
Odpri galerijo
Policija poziva ljudi, naj se izogibajo cest, gasilci pa se odzivajo na klice iz vsega mesta. FOTO: David Dee Delgado/AFP

Ida, ki je iz orkana oslabela v tropski vihar, in je konec preteklega tedna razdejala Louisiano in dele Mississippija, se je že pomaknila proti severovzhodu ZDA in presenetila s silovitostjo nalivov in vetra. Umrlo je skupno najmanj 22 ljudi. Mesto New York je bilo zaradi poplav popolnoma ohromljeno.

Na divjanje narave, ki poleg Ide zajema tudi požare v Kaliforniji, se je danes odzval predsednik ZDA Joe Biden, ki bo v petek obiskal Louisiano in si ogledal posledice Ide. Biden je bil v stiku z guvernerji držav severovzhoda ZDA in je obljubil vso potrebno zvezno pomoč zaradi petega največjega orkana v zgodovini ZDA Ida. Sporočil je tudi, da je Kaliforniji namenil zvezno pomoč zaradi požara v naravi Caldor, ki ogroža območje jezera Tahoe na meji z Nevado.

Glede Ide je predsednik ZDA dejal, da je bila obnova nasipov in jezov v in okrog New Orleansa po orkanu Katrina leta 2005 uspešna, saj so vzdržali pritisk Ide, ter da sproti spremlja dogajanje, s čimer ga seznanjajo zvezni uradniki pristojnih agencij.
Zavarovalnice je Biden pozval, naj povrnejo stroške selitev ljudi, ki so bežali pred orkanom, saj niso šli na počitnice. »Ne skrivajte se za drobnim tiskom, ampak plačajte ljudem,« je dejal Biden in zadnje dni orkanov, poplav, požarov in drugega divjanja narave označil za nov opomin, da so podnebne spremembe resna zadeva in se je potrebno z njimi spopasti.

Ostanki orkanov, ki so doslej potovali z juga proti severovzhodu ZDA, v zadnjih dveh desetletjih niso povzročili tolikšne škode, kot so jo sedaj ostanki Ide. Ponavadi je bilo nekaj dežja, vetra in kakšen tornado, vendar ni bilo hujšega. Tokrat so se postaje podzemne železnice mesta New York spremenile v hudournike s slapovi. Ponoči je bilo pod zemljo ujetih najmanj 17 vlakovnih kompozicij z vsemi potniki, ki so se povzpeli na sedeže, da se umaknejo poplavni vodi. Sistem so zaprli, uspešno rešili vse potnike, vendar so ostanki Ide zahtevali več žrtev v Queensu in Brooklynu ter v New Jerseyju.

Umirali so ljudje v kletnih stanovanjih ali tisti, ki so se v strahu pred tornadi, na katere so oblasti opozarjale, umaknili v kletne prostore. V Centralnem parku so v sredo zvečer v uri namerili rekordnih devet centimetrov dežja, gasilci in policisti so po mestu rešili več sto ljudi, ki so jim poplave stregle po življenju, središče Manhattna pa se je spremenilo v vodni park.


Izredne razmere že ves dan


Guvernerka države Kathy Hochul je razglasila izredne razmere, podobno so storili tudi guvernerji sosednjih držav, kot sta New Jersey in Pensilvanija. V Queensu so prekinili tekme odprtega teniškega prvenstva ZDA v Flushingu, saj je voda poplavila igrišče, ki je bilo pod streho.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo najmanj 220.000 strank v regiji severovzhoda ZDA in celo v mestu New York je davi brez elektrike ostalo 35.000 ljudi. Letošnja orkanska sezona v Atlantiku sicer še zdaleč ni končana. Danes je že nastal orkan Larry, ki se lahko do nedelje okrepi v uničujoč orkan 4. stopnje.

Guvernerka New Yorka je sicer izredne razmere razglasila že v zgodnjih jutranjih urah, da bi, kot je zapisala na twitterju, pomagala Newyorčanom, ki jih je prizadelo neurje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Malo pred tem je izredne razmere za mesto New York že razglasil tamkajšnji župan Bill de Blasio, ki je dodal, da se mesto ob rekordnih količinah padavin, poplavah in nevarnih razmerah na cesti sooča z »zgodovinskim vremenskim dogodkom«.

Posnetki na družbenih medijih prikazujejo, kako se voda zliva v podzemne postaje in domove ter poplavlja ceste. Glede na navedbe vremenoslovcev je v newyorškem Centralnem parku v eni uri padlo rekordnih osem centimetrov dežja, poroča britanski BBC.Prizor iz Brooklyna. FOTO: Jaymee Sire/Reuters
Prizor iz Brooklyna. FOTO: Jaymee Sire/Reuters
Policija poziva ljudi, naj se izogibajo cest, gasilci pa se odzivajo na klice iz vsega mesta. Podzemna železnica je v večini zaprta, številne železniške in letalske povezave tako iz New Yorka kot New Jerseyja so prekinjene.Preberite še:

Komentarji: