V regiji Herson po protiofenzivi Ukrajine siloviti spopadi

Ukrajinske sile so menda tam na več mestih prebile frontno črto, medtem ko naj bi imela Moskva vse več težav z iskanjem novih vojakov za bojevanje v Ukrajini.
Fotografija: Prizor iz Mikolajeva. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Prizor iz Mikolajeva. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

V regiji Herson, kjer so ukrajinske sile v ponedeljek začele protiofenzivo, potekajo hudi boji na skoraj celotnem ozemlju, so danes sporočili iz Kijeva. Ukrajinske sile so menda tam na več mestih prebile frontno črto, medtem ko ima Moskva po navedbah Pentagona vse več težav z iskanjem novih vojakov za bojevanje v Ukrajini.

»Močne eksplozije v regiji Herson so se nadaljevale ves dan in vso noč,« so danes zjutraj sporočili iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Pri tem so dodali, da so ukrajinske oborožene sile »začele ofenzivne akcije v različnih smereh«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v ponedeljek je svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič dejal, da je ukrajinska vojska »na več mestih prebila frontno črto« v tej regiji, poroča britanski BBC. »Če hočejo ruski vojaki preživeti, je čas, da pobegnejo. Pojdite domov,« pa je nato v svojem poznopopoldanskem videonagovoru ruske vojake opozoril sam Zelenski.

image_alt
Mednarodni inšpektorji so se podali na pot

Nasprotno so pri ruski vojski zatrdili, da je ukrajinska vojska med poskusom napada utrpela »hude izgube«. Trditve tako ene kot druge strani sicer niso bile neodvisno preverjene.

Po navedbah britanskega ministrstva za obrambo si Rusija v regiji Herson menda prizadeva močno okrepiti svoje sile. Večina ruskih enot v regiji ima verjetno premalo pripadnikov, te pa so odvisne od krhkih oskrbovalnih linij, ki uporabljajo trajektne in pontonske mostove čez reko Dneper, je ministrstvo navedlo v poročilu o aktualnem dogajanju.

Ukrajinske sile so menda tam na več mestih prebile frontno črto, medtem ko ima Moskva po navedbah Pentagona vse več težav z iskanjem novih vojakov za bojevanje v Ukrajini.
Ukrajinske sile so menda tam na več mestih prebile frontno črto, medtem ko ima Moskva po navedbah Pentagona vse več težav z iskanjem novih vojakov za bojevanje v Ukrajini.

Po oceni ministrstva bodo ruske enote z vzhoda verjetno premeščene na jug v okviru »pomembne reorganizacije«, navaja BBC. Kljub temu da je Kijev okrepil artilerijsko obstreljevanje v regiji Herson, pa v Londonu menijo, da za zdaj »še ni mogoče potrditi obsega ukrajinskega napredovanja«.

V današnjem ruskem obstreljevanju drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov je medtem umrlo najmanj pet ljudi, še vsaj sedem pa jih je bilo ranjenih, so prek telegrama sporočile tamkajšnje oblasti. Guverner regije Oleg Sinegubov je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih.

Moskva vse težje najde nove vojake za bojevanje v Ukrajini, pa so v ponedeljek po navedbah AFP sporočili iz Pentagona. Po besedah neimenovanega visokega obrambnega uradnika ZDA je menda Rusija nove vojake rekrutirala celo iz zaporov, številni novinci pa da so starejši, v slabi telesni pripravljenosti in premalo usposobljeni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek sicer napovedal, da bo Rusija od januarja prihodnje leto naprej povečala število vojakov za približno deset odstotkov, in sicer na 1,15 milijona. Po oceni Pentagona »ta prizadevanja verjetno ne bodo uspešna, saj Rusija v preteklosti ni izpolnjevala ciljev glede osebja in števila pripadnikov«. Že pred invazijo na Ukrajino je Moskvi menda manjkalo 150.000 vojakov do postavljenega cilja milijon pripadnikov.

Preberite še: