Strašno dejanje, ki je otroke oropalo prihodnosti

Žrtev torkovega strelskega napada v Teksasu, ko je 18-letnik ubil 21 ljudi, med njimi 19 otrok, so se danes spomnili številni svetovni državniki.
Fotografija: FOTO: Allison Dinner/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Allison Dinner/AFP

V streljanju v osnovni šoli v južnem Teksasu je umrlo devetnajst majhnih otrok in dva odrasla, poroča BBC. 18-letni strelec je streljal na osnovni šoli Robb v mestu Uvalde, nato so ga ubili organi pregona. Preiskovalci pravijo, da je bil osumljenec oborožen s pištolo, polavtomatsko puško AR-15 in visoko zmogljivimi nabojniki. Najstnik je osumljen, da je ustrelil svojo babico še pred začetkom streljanja na osnovni šoli. Lokalni mediji, ki jih povzema BBC, pišejo, da je bil strelec verjetno dijak na eni od srednjih šol na območju tragedije.

Vodja policije konsolidiranega neodvisnega šolskega okrožja Uvalde Pete Arredondo je dejal, da se je streljanje začelo v torek ob 11.32 po lokalnem času in da preiskovalci menijo, da je napadalec »med tem gnusnim zločinom deloval sam«. Guverner Teksasa Greg Abbott je dejal, da se je strelec Salvador Ramos pred šolo pripeljal z vozilom in nato vstopil v šolo, kjer je začel svoj strelski pohod. Ena od ubitih odraslih je menda učiteljica Eva Mireles.

FOTO: Jordan Vonderhaar/AFP
FOTO: Jordan Vonderhaar/AFP

Ubiti stari komaj sedem do deset let

V osnovno šolo Robb je bilo vpisanih 500 učencev, med njimi jih je večina Latinoameričanov. Šola Robb Elementary stoji približno 135 kilometrov zahodno od mesta San Antonio in jo obiskujejo učenci drugega, tretjega in četrtega razreda, stari so od sedem do deset let.

Svet pretresen ob napadu na šolo v Teksasu

Žrtev torkovega strelskega napada v Teksasu so se danes spomnili številni svetovni državniki. Pretresenost nad dogodkom je izrazil tudi papež Frančišek in poudaril, da bi bilo treba take tragedije preprečiti, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Moje srce je zlomljeno po pokolu v osnovni šoli v Teksasu,« je dejal papež na splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Dodal je, da moli za žrtve in za njihove družine. »Čas je, da naredimo konec nenadzorovani trgovini z orožjem. Preprečiti moramo, da se takšne tragedije še kdaj zgodijo,« je papež še opozoril na široko dostopnost orožja v ZDA.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na twitterju zapisal, da z Američani deli pretresenost in bolečino ter tudi jezo s tistimi, ki si prizadevajo za to, da bi bilo nasilja konec.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je težko najti besede za opis tako nepojmljivega pokola. Izrekel je sožalje ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in »ameriškim prijateljem«. Španski premier Pedro Sanchez pa je tvitnil, da je treba v ZDA ustaviti »to vsakodnevno grozo«. Sožalje je Američanom izrekel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal je, da je strašno, da so žrtve streljanja tudi v času miru.

Biden pozval k nadzoru orožja

Ameriški predsednik Joe Biden je, kot navaja STA, napad ostro obsodil. »Koliko desetin majhnih otrok, ki so bili priča temu, kar se je zgodilo, vidi umirati svoje prijatelje, kot da so na bojišču, za božjo voljo?« je v Beli hiši vprašal Biden. »Kot narod se moramo vprašati, kdaj se bomo, v božjem imenu, uprli orožarskemu lobiju?« je dejal. Po njegovem je možnost, da 18-letnik lahko vstopi v trgovino z orožjem in ga tudi kupi, »preprosto napačna«.

»Tovrstni množični strelski napadi se redko dogajajo kje drugje na svetu – zakaj? V drugih državah imajo težave z duševnim zdravjem, imajo domače spore, imajo ljudi, ki so izgubljeni. Vendar se tovrstni množični strelski napadi nikoli ne zgodijo tako pogosto kot v Ameriki,« je opozoril.

FOTO: Kevork Djansezian/AFP
FOTO: Kevork Djansezian/AFP

Tiskovna agencija AP poroča, da je uradnik ameriške mejne patrulje, ki je bil v bližini, ko se je začelo streljanje, prihitel v šolo in ustrelil ter ubil strelca. Border Patrol je zvezna agencija, ki varuje vstopna pristanišča v ZDA. Uvalde, ki je manj kot 80 milj (okoli 128 kilometrov) od meje z Mehiko, je sedež mejne patrulje.

V navzkrižnem streljanju z 18-letnikom sta bila ustreljena dva mejna agenta. Eden od njiju je bil ustreljen v glavo, pravijo uradniki in dodajajo, da sta oba zdaj v stabilnem stanju v bolnišnici. Kot poroča CBS News, je imel napadalec na sebi neprebojni jopič. Še en 18-letnik, ki je osumljen, da je 14. maja napadel trgovino z živili v Buffalu v New Yorku, je bil prav tako oblečen v neprebojni jopič in je streljal s polavtomatsko puško – oboje je v ZDA možno kupiti na prostem trgu.

FOTO: Brandon Bell/AFP
FOTO: Brandon Bell/AFP

13 otrok v bolnišnici, dve osebi v kritičnem stanju

Bolnišnica Uvalde Memorial Hospital je na facebooku objavila, da so 13 otrok z reševalnimi vozili oziroma avtobusi odpeljali v bolnišnico. 66-letna ženska in desetletno dekle sta v kritičnem stanju v bolnišnici v San Antoniu, so sporočili iz bolnišnice.

Zadnji dan pouka za dijake v šolskem okolišu je bil na sporedu v četrtek. Toda pouk in vse dejavnosti so zdaj odpovedani do konca šolskega leta.

Preberite še: